Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Οι ύμνοι της Μ. Εβδομάδας εμπνέουν διάσημο πιανίστα

Οι μελωδίες των παθών του Χριστού "κέντρισαν" 20 ακόμη γνωστούς καλλιτέχνες

Οι μελωδίες της Μ. Εβδομάδας εµπνέουν συνθέτες και τραγουδιστές.

Ο διεθνούς φήµης master του πιάνου Βασίλης Τσαµπρόπουλος δημιούργησε το έργο «Αkroassis», που περιέχει ύμνους της Μ. Εβδομάδας, εμπλουτισμένους από τον ίδιο. Πρόκειται για το πρώτο του σόλο πιάνο που κυκλοφόρησε σε....
παγκόσµια διανοµή η γερµανική εταιρεία ECM. Λέει ο κ. Τσαμπρόπουλος: «H βυζαντινή µουσική είναι ένας τεράστιος πλούτος παραπεταµένος σε µια γωνιά.
Οι ύµνοι της Μεγάλης Εβδοµάδας ειδικά έχουν και ένα ιδιαίτερο συναισθηµατικό βάρος. Αυτό που µε ενδιέφερε ήταν να µεταφέρω συναισθήµατα κατάνυξης στις συνθέσεις, αλλά το άκουσµα να µην είναι συνυφασµένο µε την εκκλησία... ». Και προσθέτει: «Όταν ξεπεράσει κανείς το στάδιο της τεχνικής, είναι σαν να φεύγει κάθε δέσµευση από µέσα του. Είναι µια ελευθερία αυτό, ένα σηµείο ωρίµασης. Είναι σαν να είσαι πάνω σ’ ένα βουνό και να έχεις ολόκληρη τη θέα. Αυτό όµως χρειάζεται να εµβαθύνεις τη σχέση σου µε το έργο, κι αυτό είναι που δίνει το µεγάλο ενδιαφέρον». Ακόμη από ύμνους της Μ. Εβδομάδας έχουν... κεντριστεί ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η Ειρήνη Παπά, ο Σταµάτης Σπανουδάκης, ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη, ο Μανώλης Μητσιάς, ο αείμνηστος ∆ηµήτρης Λάγιος, η Μαρίζα Κωχ και ο αείμνηστος Σταύρος Κουγιουμτζής. Αλλά και οι Σταµάτης Γονίδης, ο Βασίλης Σαλέας, Γιώργος Κόρος, Βασίλης Χατζηνικολάου, Ελένη ∆ήµου, Γιώτα Βέη, Γλυκερία, Χριστόδουλος Χάλαρης, Χρόνης Αηδονίδης και Νεκταρία Καραντζή. 



Πηγή: ksipnistere.blogspot.com