Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η χειλική σιαλαδενίτιδα

Η χειλική σιαλαδενίτιδα είναι μία σπάνια φλεγμονώδης πάθηση των ελάσσονων σιαλογόνων αδένων του χείλους, άγνωστης αιτιολογίας. Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί ποικίλοι αιτιολογικοί παράγοντες όπως η ακτινική χειλίτιδα, ( βλάβη των χειλιών από υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η υπέρμετρη έκθεση στο ψύχος και τον αέρα, το κάπνισμα, η φτωχή στοματική υγιεινή, το στρες, η μειωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού (π.χ ασθενείς με AIDS), η σύφιλη και η κληρονομικότητα.


Εμφανίζεται κυρίως στο κάτω χείλος αν και έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στο άνω χείλος και την υπερώα . Η πάθηση παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες της μέσης ή μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ δεν αποκλείονται οι γυναίκες και τα παιδιά (τα παιδιά και οι νεαρότερες ηλικίες παρουσιάζουν απολεπιστική χειλίτιδα).

Κλινικά εμφανίζεται φλεγμονή και υπερτροφία των ελάσσονων σιαλογόνων αδένων που οδηγεί σε οίδημα και εξέλκωση του χείλους.

Ο ασθενής μπορεί να είναι είτε ασυμπτωματικός είτε να αναφέρει πόνο και δυσανεξία κατά τη μάσηση ή της ψηλάφηση του χείλους.





Πηγή: e-dentistry.blogspot.com