Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ!!


Η περίπτωση απώλειας των δοντιών οφείλεται στην τερηδόνα και στην περιοδοντική νόσο.
Η τερηδόνα καταστρέφει το δόντι και η περιοδοντική νόσος καταστρέφει τα ούλα και το οστούν που στηρίζει τα δόντια .
Και στις δύο αυτές περιπτώσεις μία είναι η λύση. Καθημερινό βούρτσισμα και νήμα πρωί και βράδυ και κάθε 6 μήνες προληπτικό check up στον οδοντίατρο.
Όσο μικρότερη είναι η ηλικία στην οποία το άτομο προσεγγίζει τον οδοντίατρο τόσο περισσότερο επιτυγχάνεται η άριστη υγεία του στόματος, και έλλειψη φόβου και άγχους προς τον οδοντίατρο.
Η βάση για ένα πρόγραμμα καλής στοματικής υγιεινής και είναι το σωστό βούρτσισμα. Για να υπάρχει σωστό αποτέλεσμα στο βούρτσισμα θα πρέπει να αντικαθίσταται η οδοντόβουρτσα όταν ανοίγουν οι τρίχες και αυτή η συχνότητα αντικατάστασης είναι περίπου το 3μηνο.
Ταυτόχρονα πρέπει να τηρούνται και οι σωστές οδηγίες στοματικής υγιεινής τις οποίες με επιμέλεια φροντίζει ο οδοντίατρος να δείχνει στον ασθενή του και είναι οι κάτωθι:
1. Κρατάμε την οδοντόβουρτσα τοποθετώντας τις τρίχες υπό γωνία περίπου 45 μοιρών και προς την γραμμή των ούλων εκτελώντας μικρή κυκλική κίνηση έτσι ώστε να απομακρύνονται τα υπολείμματα των τροφών από το όριο ούλων- δοντιού.
2. Ξεκινάμε από αριστερά προς τα δεξιά βουρτσίζοντας από τους γομφίους πίσω προς τα εμπρός.
3. Στην επάνω γνάθο έχουμε 3 επιφάνειες δοντιών να βουρτσίσουμε .Μία απ’ έξω προς τις παρειές και τα χείλη, μία από μέσα και την ,μασητική επιφάνεια. Και στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (προς την υπερώα) πάλι η θέση της οδοντόβουρτσας σε σχέση με τα ούλα πρέπει να είναι σε γωνία 45 μοιρών. Όσον αφορά τις μασητικές επιφάνειες η οδοντόβουρτσα είναι κάθετη.
4. Αφού ολοκληρώσουμε την άνω γνάθο όπου και εδώ με την ίδια τεχνική έχουμε να βουρτσίσουμε 3 επιφάνειες δοντιών. Από έξω προς τα μέσα και από πάνω. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δίνεται στα κάτω πρόσθια δόντια προς την εσωτερική επιφάνεια όπου εδράζει η γλώσσα και εκεί υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σάλιου.
5. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την γλώσσα. Βουρτσίζοντας την γλώσσα κατά το πλύσιμο των δοντιών απομακρύνονται τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στη θηλή της γλώσσας . Επίσης έτσι αποφεύγουμε και την κακοσμία.
Βουρτσίζουμε τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα όσο πιο πίσω γίνεται στη βάση της γλώσσας έτσι ώστε να μην έχουμε τάση για εμετό και την φέρνουμε προς τα εμπρός τουλάχιστον 6–7 φορές.
Έχει μεγάλη σημασία για να γίνει μηχανική συνήθεια ο τρόπος βουρτσίσματος και να μην ξεχνάμε καμία επιφάνεια δοντιών, να ακολουθούμε ακριβώς με επιμέλεια την ίδια σειρά βουρτσίσματος από αριστερά προς τα δεξιά, μετρώντας τις επιφάνειες των δοντιών 3 επάνω και 3 κάτω και έχοντας την αίσθηση του βουρτσίσματος των ούλων χωρίς να ξεχνάμε ταυτόχρονα και την υπόλοιπη οδοντική επιφάνεια. Αυτό πρέπει να γίνεται με επιμέλεια πρωί βράδυ και κάθε βούρτσισμα να κρατάει τουλάχιστον 2 λεπτά. Ταυτόχρονα μετά το ολοκληρωμένο βούρτσισμα συμπληρώνουμε την φροντίδα του στόματος με νήμα.
Οδοντικό νήμα
Όσο καλά και να βουρτσίσουμε είναι αδύνατο να καθαρίσουν τα δόντια στο σημείο επαφής τους με τα άλλα δόντια καθώς και στη μεσοδόντιες θηλές των ούλων.
Τεχνική χρήση
1) Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο κομμάτι νήματος και το τυλίγουμε σχεδόν όλο σταθερά γύρω από το μεσαίο δάκτυλο του ενός χεριού. Κάνουμε το ίδιο και στο άλλο μεσαίο δάκτυλο του χεριού έτσι ώστε να σταθεροποιήσουμε το νήμα στα δύο μας χέρια και να το ελέγχουμε πλήρως.
2) Κρατάμε το νήμα τεντωμένο με τους αντίχειρες και τους δείκτες του κάθε χεριού σε απόσταση περίπου 5 cm.
3) Τοποθετούμε το νήμα ανάμεσα στα δόντια φροντίζοντας να το ανεβοκατεβάσουμε προσεκτικά (για να μην τραυματίσουμε τα ούλα στο σημείο ανάμεσα στα δόντια που φαίνεται προς την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών). Αυτό το κάνουμε προσεκτικά έτσι ώστε ουσιαστικά να σχηματίζεται ένα σχήμα τύπου C στο νήμα πότε προς την μία επιφάνεια του δοντιού και πότε προς την άλλη επιφάνεια του δοντιού που είναι σε επαφή. Δηλαδή ουσιαστικά κατεβάζουμε το νήμα χαμηλά προς την ρίζα του δοντιού αποφεύγοντας να τραυματίσουμε τα ούλα.
4) Αφού καθαρίσουμε προσεκτικά τις επιφάνειες των δοντιών που είναι σε επαφή προχωράμε στα επόμενα ακριβώς τυλίγοντας το νήμα που χρησιμοποιήσουμε στο μεσαίο δάκτυλο που έχει την μικρότερη ποσότητα νήματος και ξετυλίγοντας από την άλλη έτσι ώστε πάντα να έχουμε καθαρό νήμα και σταθερά τεντωμένο ανάμεσα στα χέρια για τον καλύτερο χειρισμό του. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να ολοκρηρωθούν όλες οι μεσοδόντιες επαφές (υπάρχουν ειδικά εξαρτήματα σε σχήμα «σφεντόνας» που μπορεί να δεχθεί το νήμα για ευκολότερη χρήση).
Οδοντόπαστα
Η οδοντόπαστα συνεισφέρει στην απομάκρυνση των χρωστικών στη δημιουργία ενός φρεσκότερου στόματος όπως επίσης μπορεί να περιέχει θεραπευτικούς παράγοντες όπως φθόριο ή συστατικά για την καταπολέμηση της οδοντικής ευαισθησίας.

Στοματικά διαλύματα
Δίνονται μόνο υπό τις οδηγίες του θεράποντα οδοντίατρου και για συγκεκριμένη συχνότητα και χρήση. Δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο και καθαρισμό και την σωστή στοματική φροντίδα στο σπίτι.
ΠΗΓΗ: www.athenssmile.gr