Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Το ερωτηματικό της αναδιάρθρωσης: Νέα σενάρια, νέες διαψεύσεις

Σε τεράστιο ερωτηματικό έχει εξελιχθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους καθώς παρά τις εκατέρωθεν διαψεύσεις τα σενάρια δεν παύουν. Πλήθος δημοσιευμάτων διεθνώς αναφέρθηκαν εκ νέου τη Δευτέρα στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, σοβαρό θεωρεί μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι. Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο του κυβερνητικού συνασπισμού της χώρας. Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα σενάρια που θέλουν τη Γερμανία και χώρες της βόρειας Ευρώπης θα προτιμήσουν μια λύση «εθελοντικής αναδιάρθρωσης». Στο μεταξύ, σε νέο ρεκόρ – στο 13,91% - αυξήθηκε η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ενώ το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων ανήλθε στο 1.109 μονάδες βάσης. Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγών στο Μνημόνιο ο Όλι Ρεν.



Eξαιρετικά υψηλή θεωρεί την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι μερίδα της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με συγκλίνουσες κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο του κυβερνητικού συνασπισμού, σημαντικοί παράγοντες στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βγάλει το καλοκαίρι χωρίς αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί αυτήν την έκβαση, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, αλλά ότι τη θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη.
Δεδομένη είναι για πολλούς οικονομολόγους η ιδέα ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, αλλά ο δρόμος αυτός είναι γεμάτος παγίδες, επισημαίνει σε δημοσίευμα της η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Όπως σημειώνεται η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το τεράστιο χρέος της αλλά αντίθετα αυτό αναμένεται να αυξηθεί έως στο 2013 και να φτάσει στα 375 δις ευρώ, από 298 δις ευρώ το 2009. Χωρίς την αναδιάρθρωση, τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και από την ΕΕ δεν επαρκούν, υποστηρίζει η WSJ, «γεγονός που θα οδηγήσει και σε δεύτερο πακέτο στήριξης».Το δημοσίευμα πάντως επισημαίνει ότι αυτό το σενάριο δεν έχει πολλές πιθανότητες υλοποίησης καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουν οι χώρες της Ευρωζώνης, κάτι που θεωρείται απίθανο, καθώς οι 15 χώρες που χρηματοδότησαν τη βοήθεια της Ελλάδας δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά που έδωσαν, με αποτέλεσμα να τα χρεωθούν οι φορολογούμενοι. Σύμφωνα με δηλώσεις οικονομολόγου της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas μια πιθανή μορφή αναδιάρθρωσης είναι το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων αλλά, όπως υποστηρίζει αυτή θα προκαλούσε αναταράξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Τέλος, εκτιμάται ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν συμφέρει τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού θα σημάνει ότι οι 15 δανειστές θα χάσουν τα χρήματα τους (80 δις ευρώ).
Την ίδια ώρα, οι FINANCIAL TIMES επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να κατευθυνθεί σε μια αναδιάρθρωση χρέους. «Όταν η ΕΕ και το ΔΝΤ βοήθησαν την Ελλάδα με ένα δάνειο 110 δις ευρώ πριν από 12 μήνες, οι οικονομολόγοι είχαν υποθέσει ότι η Αθήνα θα κατάφερνε να επιστρέψει μέσα στο 2012 στις αγορές για δανεισμό. Σήμερα δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι αγορές να δανείσουν στην Ελλάδα 25-30 δις ευρώ, που πρέπει να εισπράξει από ομόλογα τον επόμενο χρόνο»σημειώνεται στο άρθρο. «Απόδειξη δε αυτού είναι η πρόσφατη εκτόξευση των spreads των διετών ομολόγων κατά 18%. Οι κυβερνήσεις τις Ευρωζώνης θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με ένα δύσκολο δίλημμα. Ή θα αναπληρώσουν το κενό των αγορών και θα ξαναδανείσουν στην Ελλάδα ή θα δεχτούν μια εθελοντική αναδιάρθρωση της Ελλάδας» τονίζεται.
Σύμφωνα με το άρθρο, η πρώτη επιλογή, θα δημιουργήσει τεράστια αντίδραση των λαών της Γερμανίας και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, καθώς δεν είναι δυνατόν οι φορολογούμενοι πολίτες αυτών των χωρών να δεχτούν ένα νέο πακέτο δανεισμού διάσωσης στην Ελλάδα. «Η δεύτερη λύση δηλαδή της εθελοντικής αναδιάρθρωσης φαίνεται ότι θα συνέφερε περισσότερο την Ευρωζώνη. Αλλά η αναδιάρθρωση δεν είναι ένα απλό πράγμα. Η Ε.Κ.Τ. θα πρέπει να οριοθετήσει τους κινδύνους που διατρέχει το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα, ενώ θα υπάρξουν οδυνηρές συνέπειες και για τις χώρες-πιστωτές ειδικότερα την Γερμανία, οι τράπεζες της οποίας έχουν δανείσει υπέρογκα ποσά στην Ελλάδα» καταλήγουν οι FINANCIAL TIMES.
Εν τω μεταξύ, το πρακτορείο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, Έλληνας υπουργός που δεν θέλησε να κατονομαστεί δηλώνει σε άρθρο που θα δημοσιευτεί την Τρίτη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.«Τώρα το ερώτημα δεν είναι αν θα αναδιαρθρώσουμε, αλλά το ερώτημα είναι πότε» φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα, ο αξιωματούχος που χαρακτηρίζεται «στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού». Προσθέτει ότι η Ελλάδα είχε πει στην ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις αρχές του 2010 ότι θα ήταν καλύτερο να συνδεθούν τα δάνεια της βοήθειας αμέσως με την αναχρηματοδότηση.
«Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα χρειάζονταν να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση» φέρεται να δηλώνει ο υπουργός στην εφημερίδα. Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg. «Οι ηγέτες της Ευρώπης ενημέρωσαν την Ελλάδα στα τέλη του 2010 ότι η χώρα θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και μέτρα περικοπών πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης» φέρεται να δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα ο υπουργός, όπως αναφέρει το Bloomberg. «Η Ελλάδα έκανε ότι ήταν υποχρεωμένη να κάνει» προσθέτει ο αξιωματούχος στην εφημερίδα.
Παράλληλα στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του επικεφαλής οικονομολόγου της Allianz, Michael Heise, ο οποίος αναφέρεται στους κινδύνους ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι«η Ελλάδα παραμένει αποφασισμένη να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Πλην όμως πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γνωρίζουν όσοι μιλούν για αναδιάρθρωση τις πιθανές συνέπειες;». Ο Michael Heise επισημαίνει ότι στα αγγλικά υπάρχει η ρήση: «Πρόσεχε τι εύχεσαι», τονίζοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι σε καμιά περίπτωση ο εύκολος δρόμος. Επιπλέον τονίζει, ότι η αναδιάρθρωση δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα σε σχέση με την ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό οικονομικό σύστημα και στην μισθολογική πολιτική του κράτους.
Στην εφημερίδα Volkskrant του δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες κινδυνεύουν με πραξικόπημα». Το άρθρο επικαλείται την προειδοποίηση που διατύπωσε ο Lorentzo Bini Smaghi της ΕΚΤ ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους μπορεί να οδηγήσει σε πραξικόπημα. «Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα πτωχεύσουν. Η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει. Και αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και για την επιβίωση της δημοκρατίας» υποστήριξε.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση» επισημαίνεται σε σχόλιο του Roland Pichler που δημοσιεύεται στη Stuttgarter Zeitung«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επισήμως δηλώνουν ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης. Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγει η ελληνική κυβέρνηση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της με τους δανειστές της χώρας» επισημαίνεται και τονίζεται «η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να σηκώνει για πολύ ακόμη αυτό το τεράστιο βάρος. Αυτό το γνωρίζει το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση προτιμά τη λύση μίας αθόρυβης διαδικασίας. Η Αθήνα θα πρέπει δηλαδή να συμφωνήσει με τους πιστωτές της για άφεση τμήματος του χρέους της σε εθελοντική βάση. Το καλύτερο σενάριο θα ήταν μία αναδιάρθρωση υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ, διότι μόνο έτσι προφυλάσσονται τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων».
Νέες διαψεύσεις
Σε νέα διάψευση των σεναρίων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχώρησε τη Δευτέρα η Κομισιόν εκφράζοντας μάλιστα την ικανοποίησή της για το μεσοπρόθεσμα πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Δεν συζητείται σε κανένα επίπεδο η επιλογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» τόνισε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Σαντάλ Χιουγκ, υποστήριξε ότι η Κομισιόν σε πρώτη ανάγνωση αξιολογεί ως θετικό και φιλόδοξο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα των 26 δις ευρώ και το πακέτο αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα αν η Επιτροπή έχει προχωρήσει σε μια πρώτη αξιολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση, η κ. Χιουγκ απάντησε ότι η Επιτροπή χαρακτηρίζει «φιλόδοξο» τόσο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα όσο και το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο 2011-2013. Συμπλήρωσε δε, ότι το Μάιο η τρόικα θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη τριμηνιαία επίσκεψη της στην Αθήνα, προκειμένου να εξετάσει λεπτομερώς το περιεχόμενο του προγράμματος. Τέλος σχολιάζοντας τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η εκπρόσωπος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν μετέχει σε τέτοιου είδους συζητήσεις.
Ενδεικτικές είναι και οι σημερινές δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ κατά της αναδιάρθρωσης. Ερωτηθείσα για αυτό το ενδεχόμενο, η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι «όχι, δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσουμε για αναδιάρθρωση». «Έχουμε ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα, ένα συμβόλαιο που προβλέπει μια οικονομική στήριξη ως αντάλλαγμα προσπαθειών» για την αναδιάταξη των δημοσίων οικονομικών, σημείωσε. «Δεν χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το χρέος», τόνισε.
Εκ νέου διέψευσε τα σενάρια και ο κυβερνητικός εκπρόσωποςΓιώργος Πεταλωτής«Η αναδιάρθρωση δεν είναι στην σκέψη μας. Δεν μας αφορά. Μας αφορά να υλοποιήσουμε και να προσδιορίσουμε επακριβώς τους μεγάλους στόχους που βάζουμε για να κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προϋπολογισμού μέχρι τις 15 Μαΐου»σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΔΝΤ: καταστροφική για τον ελληνικό λαό η αναδιάρθρωση
Τυχόν απόφαση της Ελλάδας να αναδιαρθρώσει ή να μην αποπληρώσει το χρέος της προς τους ξένους πιστωτές της «θα ήταν καταστροφική για τον ελληνικό λαό. Σε αυτό δε χωράει καμία αμφιβολία» υποστήριξε ο δ/ντης του ΔΝΤ για θέματα ευρωπαϊκών οικονομικών υποθέσεων, Antonio Borges με δηλώσεις του στο Σκάι. «Η ελληνική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από τις αγορές τόσο για την δανειοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο και την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού της. Πιθανή αναδιάρθρωση ή μη αποπληρωμή του χρέους της θα σήμαινε για την Ελλάδα ότι στο μέλλον δε μπορεί να κάνει τίποτα από τα δύο»σημειώνει ο αξιωματούχος του ΔΝΤ και προσθέτει πως «σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα ήταν ανίκανη να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Τόσο απλά».
Στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στις αγορές η φημολογία περί αναδιάρθρωσης εστίασε μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ και ο υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς«Η δημόσια συζήτηση για την αναδιάρθρωση μόνο επιζήμια μπορεί να είναι για την ελληνική οικονομία, γιατί δημιουργείται μια εικόνα αδυναμίας διαχείρισης του δημόσιου χρέους. Οι αγορές γίνονται πιο νευρικές και υπονομεύεται έτσι η προσπάθεια εξόδου της χώρας μας σε αυτές» ανέφερε.
«Η συζήτηση και η διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση πρέπει να προωθηθεί χωρίς κραυγές, δαιμονοποιήσεις και πανικό για την κοινωνία», τονίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης και συμπληρώνει ότι «άλλωστε είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο». «Έχουμε προτείνει τη θετική αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους της χώρας, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου» καταλήγει.
Όλι Ρεν: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο Μνημόνιο
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στο Μνημόνιο, άφησε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Όλι Ρεν, σε περίπτωση που η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα βγει το καλοκαίρι δείξει ότι αποτελεί ασήκωτο βάρος για τη χώρα. Μιλώντας στο Dow Jones Newswires, τόνισε πως «θα κοιτάξουμε όλους τους σχετικούς παράγοντες για τη βιωσιμότητα του χρέους, από την ανάπτυξη, την συλλογή των εσόδων, καθώς και μια προσέγγιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη». Στη συνέχεια πρόσθεσε πως με βάση τα παραπάνω, θα κριθεί το κατά πόσον θα γίνουν αλλαγές στο Μνημόνιο, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι αυτές.
Σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τόνισε πως κάτι τέτοιο θα έπληττε την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογα των κρατών της ΕΕ «Δεν αποτελεί μέρος των σχεδίων μας» σχολίασε. «Μπορώ μόνο να ενθαρρύνω τους Έλληνες βουλευτές, να φέρουν εις πέρας τους επιμέρους στόχους που έχουν θέσει» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Πηγή: www.tvxs.gr