Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για το λύκο έπειτα από μισό αιώνα

Την πρώτη νέα θεραπεία για τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο έπειτα από μισό αιώνα ενέκρινε χθες η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Για γιατρούς και ασθενείς η εξέλιξη αυτή είναι μια βαθιά ανάσα ανακούφισης, έπειτα από δεκαετίες ερευνητικών προσπαθειών.
Ο λύκος προκαλείται εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο επιτίθεται σε αρθρώσεις και όργανα, προκαλώντας από αρθρίτιδα και νεφρολογικές βλάβες έως δερματικά εξανθήματα, στηθάγχη και σοβαρή κόπωση.

 Τα συμπτώματα συχνά εκδηλώνονται με εξάρσεις και υφέσεις, ενώ οι βλάβες στα εσωτερικά όργανα μπορεί να αποβούν μοιραίες.
Υπολογίζεται ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από λύκο – μεταξύ αυτών και πάνω από 30.000 ασθενείς στην χώρα μας. Οι εννέα στους δέκα πάσχοντες είναι γυναίκες.
Το νέο φάρμακο λέγεται μπελιμουμάμπη (belimumab), είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα και χορηγείται ενδοφλεβίως μία φορά τον μήνα.
Εγκρίθηκε για ορισμένες κατηγορίες πασχόντων από ενεργό λύκο, οι οποίοι λαμβάνουν και την συνήθη φαρμακευτική αγωγή.

Η εξέλιξη αυτή «αποτελεί μεγάλη επιτυχία και ανοίγει τον δρόμο για έγκριση και άλλων φαρμάκων», δήλωσε ο δρ Άνκα Ασκανάσε, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Νοσοκομείο Ασθενειών των Αρθρώσεων (NYU HJD) του πανεπιστημίου.

Το νέο φάρμακο «όταν χορηγείται σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες θεραπείες, μπορεί να αποτελεί μια σημαντική νέα θεραπευτική προσέγγιση… για τον έλεγχο των συμπτωμάτων (της νόσου)», είπε από την πλευρά του ο δρ Κέρτις Ρόζεμπρο, επικεφαλής της υπηρεσίας της FDA που εξέτασε τον φάκελο του φαρμάκου.

Η έγκριση βασίστηκε σε μελέτες που χρηματοδότησε η παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου και οι οποίες έδειξαν πως η προσθήκη της μπελιμουμάμπης στην συνήθη αγωγή καταπραΰνει σε πολλές περιπτώσεις τα συμπτώματα και σταθεροποιεί τις βλάβες στα εσωτερικά όργανα έπειτα από έναν χρόνο θεραπείας.
Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ σε δύο εβδομάδες περίπου, ενώ στην Ευρώπη εκκρεμεί η έγκρισή του από τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς της Ε.Ε. (υπολογίζεται πως η απόφασή τους θα εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2011).

Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία του, η χρήση της μπελιμουμάμπης δεν συνιστάται σε όσους ασθενείς έχουν σοβαρά νεφρολογικά προβλήματα ή ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός) εξαιτίας της νόσου.




Πηγή: www.xwrisanasthitiko.gr