Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ

Α. Διαδικτυακές Βιβλιοθήκες (με πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία)
 
*. Την Καναδέζικη προσπάθεια που περιλαμβάνει όμως μόνο παλαιότερα βιβλία (χωρίς copyright) Internet Archive. Επιτρέπει το download σε μορφή PDF κ.α.

*. Η Καναδική Les Classiques des Sciences Sociales. Γαλλόφωνα κείμενα, με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν το γαλλόφωνο Καναδά (Quebec)

*. Το Γαλλικό Persιe, αντίστοιχο το αγγλόφωνου JSTOR, με πλήθος γαλλόφωνων επιστημονικών περιοδικών από το χώρο των ανθρωπιστικών επιστημών. Μόνο πρόβλημα είναι ότι οι φωτογραφίες δεν εμφανίζονται, αλλά το πρόβλημα μάλλον θα λυθεί σύντομα!

*. Γαλλικό και το revues.org, προσφέρει πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό γαλλικών (και όχι μόνο) επιστημονικών περιοδικών από το χώρο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

*. Το γαλλικό επίσης CEFAEL, προσφέρει πλήρη πρόσβαση online σε όλες τις εκδόσεις της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας. Δεν υπάρχει δυνατότητα download

*. Δύσχρηστο και αποσπασματικό το The Online Books Page του University of Pennsylvania συγκεντρώνει (αγγλόφωνα) βιβλία από διάφορες διαδικτυακές πηγές.

*. Το Ελληνικό openarchives.gr, πραγματοποιεί ταυτόχρονη αναζήτηση σε 31 ψηφιακές βιβλιοθήκες.

*. Open Library. Ανοικτή προσπάθεια, χτίζεται με τη συνδρομή των κυβερνοναυτών, και στόχος είναι να διατεθεί μία διαδικτυακή σελίδα για κάθε βιβλίο που έχει ποτέ τυπωθεί

*. To SCRIBD ξεκίνησε ως πλατφόρμα όπου κάθε επίδοξος συγγραφέας μπορούσε να ανεβάζει πρωτότυπα κείμενα. Γρήγορα όμως χρησιμοποιήθηκε από τους χρήστες για ανταλλαγή βιβλίων. Το αποτέλεσμα είναι να περιέχει, ανάμεσα σε κάθε είδους κείμενα, και πλήρη βιβλία, συχνά και κατά παραβίαση διαφόρων νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

*. Η Ανέμη προσφέρει στον χρήστη του διαδικτύου μια πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό. 2.000.000 ψηφιοποιημένες σελίδες σπάνιων βιβλίων και νεότερων εκδόσεων, των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο, διατίθενται ελεύθερα στον επισκέπτη της.

*. Η Μυριόβιλος παρουσιάζει επιλεγμένα κείμενα και αποσπάσματα ελληνικών κυρίως κειμένων, με ιδιαίτερη έμφαση στη Θεολογία.

*. Η Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα παρέχει πλήθος πληροφοριών που σχετίζονται με την ελληνική γλώσσα, μια σειρά από ηλεκτρονικά εργαλεία (ηλεκτρονικά λεξικά, σώματα κειμένων) και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τη μελέτη και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

*. Ελλάδα: Το "ΣΚΕΠΣΙΣ" είναι ένα σύστημα "ψηφιακής" βιβλιοθήκης της οποίας τα περιεχόμενα συγκροτούνται από το διδακτικό υλικό των ιδρυμάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Η συλλογή βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης.

*. Ελλάδα: ΑΡΤΕΜΙΣ. Σημαντικό μέρος του επιστημονικού έργου των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παρουσιάζεται μέσω της μη δημοσιευμένης βιβλιογραφίας (γκρίζα βιβλιογραφία) η οποία περιλαμβάνει τις διπλωματικές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές εργασίες, τις εσωτερικές (τεχνικές) αναφορές, τις σημειώσεις διδασκαλίας κ.α.

*. Ελλάδα: H ηλεκτρονική έκδοση του Σπουδαστηρίου Nέου Eλληνισμού περιλαμβάνει ευρύ πολιτισμικό υλικό στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη

*. Ελλάδα: Η Ψηφιακή Συλλογή - Ηπειρομνήμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων περιλαμβάνει παλαιά και σπάνια βιβλία-περιοδικά και αποσκοπεί στη διάσωση αξιόλογου και μοναδικού υλικού ιστορικής, επιστημονικής και λογοτεχνικής αξίας, που βρίσκεται στις συλλογές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

*. Ελλάδα: Η ψηφιακή συλλογή Κοσμόπολις του Πανεπιστημίου Πατρών περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο 14 φιλολογικών και λογοτεχνικών περιοδικών που κυκλοφόρησαν στο ελληνικό κράτος, αλλά και στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, από το 1834 ώς το 1930.

*. Η συλλογή Πλειάς αποτελεί συνέχεια της συλλογής Κοσμόπολις και στην τελική της μορφή περιλαμβάνει το πλήρες κείμενο 32 τίτλων ελληνικών περιοδικών του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Η συλλογή υλοποιείται στα πλαίσια του έργου "ΤΗΛΕΦΑΕΣΣΑ"

*. Η Δεξαμένη του Πανεπιστημίου Πατρώνείναι μια ψηφιακή συλλογή ανοικτής πρόσβασης που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα πρότυπο ψηφιακό αρχείο έγκυρων ελληνικών επιστημονικών περιοδικών.

*. Η Ψηφοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσφέρει πλήθος ψηφοποιημένων πηγών από τις βιβλιοθήκες και τα αρχεία του ΑΠΘ.

*. Πάνδημος - ΠΑΝτειακές ΔΗΜΟΣιεύεις. Χώρος ηλεκτρονικής δημοσίευσης της συγγραφικής δραστηριότητας των μελών της επιστημονικής κοινότητας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Β. ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ

1. Για ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ το Perseus Classical Library του αμερικάνικου Tufts University προσφέρει το σύνολο σχεδόν της αρχαίας γραμματείας στο πρωτότυπο (ελληνικά ή λατινικά) και σε αγγλική μετάφραση. Επιπλέον υπάρχει υλικό από αραβικές και γερμανικές πηγές, αλλά και μία βάση δεδομένων με αρχαιολογικό υλικό.

2. Ο Μικρός Απόπλους αποτελεί μία αξιόλογη ελληνική προσπάθεια που επιτρέπει το κατέβασμα αρχαίων καιμένων, πρωτότυπων ή σε μετάφραση.




2. Ελλάδα: Ο Ζέφυρος είναι μια πύλη πρόσβασης για τον εντοπισμό των διαθέσιμων βιβλίων, περιοδικών και άλλου υλικού στους καταλόγους των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.

3. Ελλάδα: Το ΕΚΤ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης) λειτουργεί ως κομβικός φορέας για το περιεχόμενο στην Κοινωνία της Πληροφορίας και αναπτύσσει την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης & Τεχνολογίας (Ε&Τ).

4. Ελλάδα: Η Βιβλιοθήκη του ΤΕΕ είναι μία από τις σημαντικότερες τεxνικές βιβλιοθήκες της χώρας.

 
6. Ελλάδα: Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη» δημιουργήθηκε από το Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής για όλους τους Έλληνες.

7. Ελλάδα: Οι Βιβλιογραφικές Βάσεις Δεδομένων που δημιούργησε η Ευώνυμος Βιβλιοθήκη


*Ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη, προφέρει όλες τις εκδόσεις που κυκλοφόρησαν από την Υπηρεσία Εκδόσεων για λογαριασμό των θεσμικών και επικουρικών οργάνων και των άλλων οργανισμών της ΕΕ από το 1952 και μετά.




Όλη η παραπάνω λίστα έχει παρθεί από εδώ από όπου μπορείτε να διαβάσετε και περισσότερες λεπτομέρειες.





Πηγή: genia700euro.pblogs.gr