Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τα Laser Στην Καθημερινή Οδοντιατρική Πράξη


Τα Laser πρωτοεμφανίστηκαν στην ιατρική την αρχή της δεκαετίας του ’90. Στην οδοντιατρική καθημερινή πράξη, η χρήση τους μας διευκολύνει στην εφαρμογή διαφόρων τεχνικών, χειρουργικών ή θεραπευτικών, οι οποίες με τις κλασικές μεθόδους θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν.
Η λέξη Laser είναι ένα ακρωνύμιο απ’ τα αρχικά των αγγλικών λέξεων
L: Light 
A: Amplification with 
S: Stimulated
E: Emission Of
R: Radiation
 Και στα ελληνικά σημαίνει: Ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας.

 Ένα Laser είναι μια συσκευή υψηλής τεχνολογίας που παράγει φως υψηλής ισχύος. Η ενέργεια μεταφέρεται στο στόμα μέσω μιας οπτικής ίνας κι αυτή μας βοηθάει στην θεραπεία των σκληρών και μαλακών ιστών συμπεριλαμβάνοντας τα ούλα, δόντια, κοιλότητες, οστά, άφθες, έρπητες κλπ. Αυτό δεν είναι ραδιενεργό αλλά απλά ενισχυμένο φως.
 Τα Laser είναι ασφαλή, ανώδυνα κι είναι μια εναλλακτική λύση στη συμβατική οδοντιατρική. Αυτά απαιτούν ελάχιστη ή καθόλου αναισθησία κι ελαχιστοποιούν την ανάγκη χρήσης τροχού στις περισσότερες περιπτώσεις.
 Στην οδοντική χειρουργική μπορούμε να κάνουμε έμφραξη χωρίς τροχό, ένεση και πόνο. Επίσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας χωρίς πόνο, χειρουργικές επεμβάσεις, ράμματα και μετεγχειρουργικό οίδημα και πόνο μετά το τέλος της θεραπείας. 
                                  
 Σε πολύ προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά  με την κλασική χειρουργική με το ίδιο καλά αποτελέσματα κι εξαιρετική πρόγνωση για τα δόντια.
 Στην ενδοδοντία μπορούμε να σκοτώσουμε τα μικρόβια τα οποία βρίσκονται μέσα στους ριζικούς σωλήνες. Έτσι αποφεύγουμε τη δημιουργία ακρορριζικών αλλοιώσεων και κιστών. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει ακρορριζεκτομή  αυτή μπορεί να γίνει με τη χρήση του Laser.
 Τα οδοντιατρικά Laser, έχουν φέρει επανάσταση στο χώρο της αισθητικής οδοντιατρικής και της εμφυτευματολογίας. Μπορούμε να κάνουμε πλαστική χειρουργική επέμβαση στα ούλα για να διορθώσουμε το χαμόγελο χωρίς αναισθησία, πόνο κι αιμορραγία. Επίσης έχει εφαρμογή στην τοποθέτηση και αποκάλυψη των εμφυτευμάτων.
 Στην στοματολογία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση όγκων και θεραπεία αφθών κι έρπητα.
 Τέλος μπορούμε να κάνουμε λεύκανση των δοντιών με καταπληκτικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου, τα υπόλοιπα λευκαντικά είναι αναποτελεσματικά όπως σε χρώσεις καφέ, καπνού, κόκκινου κρασιού τσαγιού κλπ. Η διαδικασία της λεύκανσης γίνεται σ’ ένα ραντεβού χωρίς προβλήματα ευαισθησίας των δοντιών μετά.
Οι συνηθέστεροι τύποι Laser είναι:
  •  Kavo KEY Laser
  •  Smartlite KTP Laser
---------------------------------------------------------------------------------






 Έχει ευρύ φάσμα ενδείξεων (χειρουργική, περιοδοντολογία, ενδοδοντία, συντηρητική θεραπεία) και δίνει τη δυνατότητα αποτελεσματικής και ανώδυνης θεραπείας.




Στην περιοδοντολογία χρησιμοποιείται για την αφαίρεση της υποουλικής πέτρας, την απομάκρυνση του προσπεφυκότος επιθηλίου και την ελάττωση των μικροβίων.
Ως μέσο συντηρητικής θεραπείας  χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση της τερηδόνας, την διόρθωση ατελειών της αδαμαντίνης και της οδοντίνης, την κάλυψη σχισμών και απευαισθητοποίηση των δοντιών με υπερευαισθησία στους αυχένες.

Κατά την ενδοδοντική θεραπεία αποστειρώνει και στεγνώνει τους ριζικούς σωλήνες, ενώ χειρουργικά χρησιμοποιείται στην ακρορριζεκτομή, την αποκάλυψη εμφυτευμάτων, την αφαίρεση αφθών και ερπητικών βλαβών, την σχάση αποστημάτων, την αφαίρεση εκτεταμένων μυκητιασικών μεμβρανών, την αποκάλυψη εγκλείστων σωφρονιστήρων, την αφαίρεση εξοστώσεων,στην ουλοπλαστική κ.ά.







 Εξάλειψη μελάγχρωσης.
                           ΠΡΙΝ                                                           ΜΕΤΑ
     

                           ΠΡΙΝ                                                           ΜΕΤΑ
     

  • Smartlite KTP Laser
Tο ΚΤΡ  laser είναι ένα εξειδικευμένο, νεωτεριστικό laser, απόλυτα προορισμένο για ένα σύγχρονο γενικό οδοντιατρείο με κατεύθυνση την οδοντιατρική, της ελάχιστης επέμβασης (minimal invasive dentistry ) και την αισθητική οδοντιατρική.

Πρόκειται για μετεξέλιξη του κλασσικού Nd:yag, με την εισαγωγή στην παραγωγή της ακτίνας ενός κρυστάλλου ποτασίου – τιτανίου – φωσφόρου, που υποδιπλασιάζει το μήκος κύματος. Διατηρεί βασικά στοιχεία της φυσιογνωμίας του Nd:yag laser και προσθέτει βασικά πλεονεκτήματα όπως η ελεγχόμενη διεισδυτικότητα στους ιστούς και η μεγάλη χρωμοφιλία, που αναβαθμίζουν το βιολογικό προφίλ των laser.

Αιτία της προώθησης του και της αυξανόμενης δημοτικότητάς του, στάθηκε η αδιαφιλονίκητη υπεροχή του στον τομέα της λεύκανσης των δοντιών στο ιατρείο, αλλά φαίνεται ότι θα κερδίσει πολύ περοσσότερα λόγω της αυξημένης βιοδιεγερτικής του δραστηριότητας και της ελάχιστα επεμβατικής του παρέμβασης στους ιστούς. 


Το Κ.Τ.Ρ. είναι  laser μαλακών ιστών. Εκτελεί όμως και στους σκληρούς ιστούς παρεμβάσεις αποστείρωσης, αφαίρεσης φλεγμονωδών μαλακών υπολειμμάτων (κοκκιώδης ιστός), αδρανοποίηση υπολειμμάτων τερηδονισμένης οδοντίνης, υαλοποίηση – σκλήρυνση της οδοντίνης στις βαθιές κοιλότητες.
Δουλεύει με δύο τύπων οπτικές ίνες 200 & 300 μm στην περιοδοντολογική θεραπευτική , μικρή χειρουργική μαλακών ιστών και ενδοδοντία.  Σημαντικό πεδίο εφαρμογής είναι η περιοδοντική θεραπεία (laser assisted periodontal therapy).  Μέσω της οπτικής ίνας η ακτίνα του laser  εισέρχεται στον περιοδοντικό θύλακο πριν και μετά την ριζική απόξεση με τα εργαλεία.  


Αφαιρεί ατραυματικά το καταδυόμενο επιθήλιο, τους φλεγμονώδεις ιστούς με επιλεκτικό τρόπο (λόγω του χρώματος και της συγγένειας με την αιμοσφαιρίνη), απορροφάται δε έντονα και σε μεγάλη απόσταση από τα παθογόνα μικρόβια (ερυθρόμορφα και μελανόμορφα είναι τα βασικά παθογόνα της περιοδοντικής νόσου). 


Επιδρά βιοδιεγερτικά στους ιστούς αυξάνοντας την αναπαραγωγή των κυττάρων και την διαφοροποίηση προς την παραγωγή συνδετικού από οστίτη ιστού. Αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους: άμεσα σαν επίδραση της ακτίνας στα μιτοχόνδρια των κυττάρων και έμμεσα με τις ευνοϊκές μεταβολές στην μικροσκοπική δομή των θυλάκων σε συνδυασμό με την ατραυματική παρέμβαση.
 
Στην συνέχεια μπορούμε να αφαιρούμε το επιθήλιο από τα όρια των θυλάκων  (deepithelisation)  για επαναλαμβανόμενες συνεδρίες, έτσι ώστε να το εμποδίσουμε να καταδυθεί στην ουλοδοντική σχισμή, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο την αναπαραγωγή των συνδετικών ιστών.   

Στην υποστηριζόμενη με laser συντηρητική περιοδοντική θεραπεία μπορούμε να μιλάμε πλέον για καθοδηγούμενη ιστική αναγέννηση χωρίς κρημνό. Αυτό έχει σαν συνέπεια την μείωση ή εξαφάνιση των περισσοτέρων θυλάκων, την απουσία
υφίζησης των ούλων και συρρίκωνσης των ιστών.  

Η αφαίρεση ιστών με το KTP Laser είναι υπερμικροσκοπική και εντελώς αναίμακτη, χωρίς την παραμικρή βλάβη του υποκείμενων ιστών.  Το KTP Laserείναι λιγότερο διεισδυτικό από τα υπόλοιπα laser οπτικής ίνας ενώ παράλληλα είναι το πιο χρωμόφιλο άρα πιο επιλεκτικό και βιοδιεγερτικό. Λόγω των μικροσκοπικών παλμών που παράγει (της τάξης των nanosecond) προκαλεί  μικρότερη θερμική βλάβη στους ιστούς και αυξάνει την ταχύτητα της παρέμβασης.
 Η υψηλή αιμοστατική δράση του ΚΤP Laser είναι επίσης πολύ ενδιαφέρουσα για την οδοντιατρική πράξη : Στην ίδια συνεδρία η ποικιλομορφία των παρεμβάσεων μας σε σκληρούς και μαλακούς ιστούς που γειτνιάζουν μεταξύ τους (ανασυστάσεις σε ρίζες,  η χρήση των συνθέτων ρητινών και της συγκόλλησης που μπορεί εύκολα να επιμολυνθεί) το καθιστά αναντικατάστατο εργαλείο της καθημερινής κλινικής πράξης. 




Πηγή: www.oralaesthetics.gr