Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Μη Hodgkin λέμφωμα


Το μη Hodgkin λέμφωμα (NHL) είναι ένας καρκίνος που αναπτύσσεται στο λεμφικό ιστό, ο οποίος βρίσκεται σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως λεμφαδένες, σπλήνα, θύμο αδένα, αδενοειδείς, αμυγδαλές και μυελό των οστών.
Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν αυτή τη στιγμή με NHL και κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 300.000 πεθαίνουν από αυτή τη νόσο. Η συχνότητα εμφάνισης του NHL αυξάνει κατά 3-7% το χρόνο, κάτι που το καθιστά τον δεύτερο ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον τρίτο ταχύτερα αναπτυσσόμενο καρκίνο στον υπόλοιπο κόσμο. Εμφανίζεται κυρίως σε ενήλικες, συχνότερα σε ανθρώπους ηλικίας μεταξύ 45 και 60 ετών.

Τι είναι το NHL;
Το λεμφικό σύστημα, σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, παίζει μείζονα ρόλο στην άμυνα του σώματος έναντι των λοιμώξεων. Το μη Hodgkin λέμφωμα (NHL) ξεκινάει από το λεμφικό ιστό και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα όργανα.

Το NHL ταξινομείται γενικά σε δύο ίσες ομάδες:
  • Επιθετικό NHL (ενδιάμεσου/υψηλού βαθμού): χαρακτηρίζεται από γοργά διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα στην περιοχή των λεμφαδένων και απαιτεί άμεση θεραπεία. Χωρίς επιτυχή θεραπεία, το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με επιθετικό NHL είναι έξι μήνες με δύο χρόνια. Οι ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί και έχουν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά στα πρώιμα στάδια της επιθετικής νόσου έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πλήρη ύφεση διάρκειας αρκετών χρόνων και λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν αργότερα.
  • Βραδέως εξελισσόμενα λεμφώματα: διαιρούνται αργά και πολλαπλασιάζονται στο σώμα καθιστώντας δυσκολότερη την αρχική διάγνωση. Οι ασθενείς μπορεί να ζήσουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια με τη νόσο. Ο μέσος ασθενής με βραδέως εξελισσόμενο NHL αναμένεται να υποβληθεί σε θεραπεία πέντε έως έξι φορές στη διάρκεια της ζωής του, για να επιβραδυνθεί η πρόοδος της νόσου. Οι καθιερωμένες θεραπείες δεν οδηγούν σε ίαση της βραδέως εξελισσόμενης νόσου.
Συμβατική θεραπεία
Η θεραπεία του NHL εξαρτάται από τον τύπο του όγκου και από το πόσο προχωρημένο είναι. Οι τρέχουσες θεραπείες περιλαμβάνουν ‘παρακολούθηση και αναμονή’ μέχρι τη στιγμή που ο καρκίνος θα προκαλέσει συμπτώματα, χημειοθεραπεία, θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, ακτινοθεραπεία, βιολογικές θεραπείες και μεταμόσχευση μυελού οστών. Σε ασθενείς με επιθετικό NHL, η καθιερωμένη χημειοθεραπεία έχει επιτυχία σε 3 με 4 στους 10 ασθενείς.


Πηγή: www.roche.gr