Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Λέιζερ αντί για ακτινογραφία


Φορητές συσκευές που εκπέμπουν ακτίνα λέιζερ θα αντικαταστήσουν σε περίπου πέντε χρόνια τις ακτινογραφίες. Η νέα μέθοδος μπορεί να εντοπίσει τις πρώτες ενδείξεις για τον καρκίνο του μαστού, της οστεοπόρωσης, αλλά και της τερηδόνας και παράλληλα να καταργήσει πλήθος εξετάσεων.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως «Φασματοσκοπία Raman», όπως ονομάζεται, θα επιτρέψει τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών συντομότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο οικονομικά.
Η Φασματοσκοπία Raman είναι η μέτρηση της έντασης και του μήκους κύματος μίας δέσμης φωτός που διέρχεται μέσα από μόρια, στην περίπτωσή μας του ανθρώπινου σώματος.
Ήδη η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται από τις χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες.
Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Michigan στις ΗΠΑ εφαρμόζουν τη μέθοδο Raman στη μελέτη των οστών. Η διάγνωση γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς τη μεσολάβηση ακτινογραφίας ή κάποιας άλλης μεθόδου.
Στη Βρετανία ερευνητές στο Gloucestershire Royal Hospital αντικαθιστούν με τη φασματοσκοπία Raman τη μαστογραφία προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πρόωρες ενδείξεις για καρκίνο του μαστού.
«Με την κλασική ακτινογραφία μπορεί να εντοπιστούν ανησυχητικές ενδείξεις με αποτέλεσμα οι ασθενείς να χρειαστεί να προβούν σε συμπληρωματικές εξετάσεις βιοψίας για να διαπιστώσουν αν πρόκειται για καλοήθεις ή κακοήθεις όζους, καθώς στο 90% των περιπτώσεων πρόκειται για καλοήθειες» λένε οι ίδιοι και προσθέτουν ότι με τη Raman φασματοσκοπία μόνο στη Βρετανία τουλάχιστον 80 χιλιάδες ασθενείς θα αποφύγουν τις συμπληρωματικές εξετάσεις.


Πηγή: www.healthierworld.gr