Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

«Τιθασεύστε το διαβήτη τώρα»

Στη χώρα μας 1,2 εκατ. άτομα έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2

Εν όψει της παγκόσμιας ημέρας για το διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου, οι διαβητολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με το σύνθημα «Τιθασεύστε το διαβήτη τώρα». Επισημαίνουν ότι μόνο στη χώρα μας, 1.200.000 άτομα έχουν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 2.

Την ίδια ώρα, οι ομοσπονδίες συλλόγων ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη καταγγέλλουν ότι, οι περικοπές φαρμάκων αλλά και οι δύσκολες διαδικασίες χορήγησης ειδικών παπουτσιών σε διαβητικούς δυσχεραίνουν την αντιμετώπιση των ασθενών.


Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της ομοσπονδίας Α. Κακούτη, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ότι, τις τελευταίες ημέρες ακρωτηριάστηκαν δύο νέοι άνθρωποι, τονίζοντας ότι αυτό είναι ενδεχομένως και αποτέλεσμα των καθυστερήσεων, έως ότου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την έγκριση διαβητικών παπουτσιών στους ασθενείς.


Όσο καθυστερούν, τόσο θα έχουμε τέτοια περιστατικά τόνισε, λέγοντας ότι το ΙΚΑ επιτέλους ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει κι ένα μέλος της ομοσπονδίας, προκειμένου τα παπούτσια για τους διαβητικούς να εγκρίνονται με πιο άμεσες διαδικασίες.


Μόνο το 2005, 7.500 άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν λόγω του διαβήτη στη χώρα μας. Ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 50 με 70% αν κάποιος χρησιμοποιήσει έγκαιρα διαβητικά παπούτσια και διακόψει το κάπνισμα, τόνισε ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας. Ωστόσο έθιξε κι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με τις ινσουλίνες νέας γενιάς, οι οποίες πλέον δεν χορηγούνται στους απόρους από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.


Όπως είπε, η κα. Κακούτη, στο πλαίσιο των περικοπών, οι άποροι δε μπορούν να βρουν τις ινσουλίνες νέας γενιάς με τις οποίες έχουν συνηθίσει να ρυθμίζουν το σάκχαρό τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρεμβαίνει η ίδια η ομοσπονδία σε νοσοκομεία της περιφέρειας, προκειμένου να γίνει σωστά η θεραπευτική αγωγή των απόρων διαβητικών.


Όσον αφορά την κατάσταση του διαβήτη στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, οι ειδικοί κάνουν λόγο για μια έκρηξη που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη μέχρι το 2030 θα ξεπεράσει διεθνώς τα 435 εκατ.


Ο καθηγητής παθολογίας, Σ. Ράπτης, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Πρόληψης και θεραπείας του σακχαρώδη διαβήτη τόνισε, ότι η πρόληψη αποτελεί μονόδρομο.


Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου έχει και η ουσιαστική εκπαίδευση των πασχόντων, η οποία μπορεί να αναστείλει την εμφάνιση του διαβήτη 2 και των επιπλοκών του, να συμβάλλει καθοριστικά στον έλεγχό του, να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσής τους.


Η μεσογειακή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της νόσου. Οκτώ είναι τα βασικά σημεία, που οι διαβητικοί πρέπει να ακολουθούν, αλλά και όσοι βρίσκονται σε προδιαβητικό στάδιο: Υψηλό πηλίκο μονοακόρεστου λίπους (ελαιόλαδο), προς κορεσμένο, μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, μεγάλη κατανάλωση οσπρίων, μεγάλη κατανάλωση δημητριακών, άφθονα φρούτα και λαχανικά, περιορισμό του κόκκινου κρέατος και μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.



Πηγή: www.newsbeast.gr