Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Δωρεάν εξετάσεις θα μπορούν να κάνουν από 22 μέχρι 29 Νοεμβρίου 2010, οι ασθενείς σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα της χώρας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), προκειμένου οι πολίτες που θα προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων να μην πληρώνουν τα 3 ευρώ της εισόδου αλλά ούτε και για τις εξετάσεις που θα κάνουν σε αυτά.

«Είμαστε αντίθετοι στην μετακύλιση του κόστους της περίθαλψης στην τσέπη των αρρώστων ανεξάρτητα αν έχουν ασφάλεια ή όχι. Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του κόσμου σε δημόσια, δωρεάν υγεία και την ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας», σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Στρατής Πλωμαρίτης.

Όπως αναφέρει ο κ. Πλωμαρίτης πολλά νοσοκομεία έχουν εισηγηθεί στον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λοβέρδο, το ποσό που καταβάλλουν οι πολίτες στην είσοδο των νοσοκομείων να αυξηθεί στα 15 ευρώ, ενώ όπως εκτιμά ο ίδιος από 1η Ιανουαρίου το ποσό αυτό θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.

«Τα νοσοκομεία θα γίνουν μπουτίκ. Θα πουλάει ο άλλος ένα εμπόρευμα και θα προσδοκά κέρδος. Το νοσοκομείο δεν μπορεί να γίνει επιχείρηση από την οποία κανείς προσδοκά κέρδος γιατί ασκούν κοινωνικό έργο. Η κοινωνική παρέμβαση του κράτους δεν μπορεί να ασκείται μέσα από τα νοσοκομεία στη βάση της ανταποδοτικότητας, γιατί παύει να είναι κοινωνική παροχή. Είναι αλισβερίσι», σημειώνει ο κ. Πλωμαρίτης

Από 22 Νοεμβρίου και για μια βδομάδα λοιπόν οι γιατροί θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τα ταμεία των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας ώστε να μην πληρώνουν ούτε για την είσοδο αλλά ούτε και για τις εξετάσεις που θα κάνουν. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και διαφημιστική καμπάνια για την ενημέρωση των πολιτών, τους οποίους καλούν να αρνηθούν να πληρώσουν έχοντας την συμπαράσταση των νοσοκομειακών γιατρών.

Παράλληλα, τα μέλη της Ομοσπονδίας το Σάββατο 20 Νοεμβρίου θα μοιράσουν σχετικό ενημερωτικό υλικό στους πολίτες στην διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους, ενώ έχουν κλείσει ραντεβού με πρωτοβάθμια σωματεία νοσοκομείων και συλλόγους ασθενών.



Πηγή: www.voria.gr