Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ενριέτα Λακς: Ο θάνατός της... ζωή εκατομμυρίων γυναικών

Το 1951, σε ηλικία 31 ετών η αφροαμερικανίδα καπνεργάτισσα Ενριέτα Λακς, έχασε τη ζωή της από καρκίνο του τραχήλου. Τα κύτταρά της όμως, θα “ζουν για πάντα”, αφού αφαιρέθηκαν από το σώμα της και χρησιμοποιούνται στη γενετική περισσότερο από 50 χρόνια τώρα. 

Η Λακς εν αγνοία της έγινε η σημαντικότερη γυναίκα στην ιστορία της νεότερης ιατρικής, καθώς τα προσβεβλημένα κύτταρά της καλλιεργήθηκαν από τους επιστήμονες στο εργαστήριο και χρησιμοποιούνται για την εξέλιξη νέων φαρμάκων και εμβολίων για τη θεραπεία εκατομμυρίων γυναικών, που νοσούν από καρκίνο του τραχήλου. 

Η περίπτωση της Λακς ήταν μάλιστα η πρώτη περίπτωση, που κύτταρα επιζούσαν εκτός του ανθρώπινου σώματος. 

Βαφτισμένα από τα αρχικά της, “HeLa”, τα κύτταρά της, χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτυχθεί το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας καθώς και τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και για να διενεργηθούν έρευνες στον τομέα της γενετικής, να κατανοηθούν οι μηχανισμοί λειτουργίας του καρκίνου και να παρασκευαστούν φάρμακα για τη γρίπη και τον έρπητα. 

Από τότε που έφυγε από τη ζωή, έχουν παραχθεί περισσότεροι από 50 τόνοι κυττάρων με βάση τα δικά της κύτταρα, ενώ η χρήση τους έχει αναγνωριστεί σε περισσότερες από 60.000 επιστημονικές έρευνες, με δέκα νέες μελέτες να προστίθενται καθημερινά. 

Τα καρκινικά κύτταρα της Λακς αφαιρέθηκαν μετά τον θάνατό της, χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση της ιδίας ή της οικογένειάς της.

Οι συγγενείς της έμαθαν ότι τα κύτταρα της συνέχιζαν να ζουν μόλις το 1973, 23 χρόνια αφότου έφυγε από τη ζωή, ενώ τα ηλικιωμένα σήμερα παιδιά της, δεν έχουν καν ιατρική περίθαλψη... 



Πηγή: www.cosmo.gr