Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Αύξηση των δερματικών παθήσεων, λόγω οικονομικής κρίσης

Αύξηση των παθήσεων του δέρματος παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι οποίες σχετίζονται με το άγχος όπως η αλωπεκία, οι νευροδερματίτιδες, η λεύκη, αλλά και η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. 

Η σωματοποίηση του στρες, ως γνωστόν, εμφανίζεται συχνά με τη μορφή δερματικών παθήσεων, εξήγησε ο διευθυντής του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», καθηγητής Δερματολογίας Ανδρέας Κατσάμπας, με αφορμή διεθνές συνέδριο που θα γίνει στην Αθήνα, από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, για τον εορτασμό των 100 χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου.

Ο κ.Κατσάμπας αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των μεταδιδομένων νοσημάτων, καθώς παρατηρείται σαφής αύξηση σε νέα περιστατικά σύφιλης, βλεννόρροιας, έρπητα και κονδηλωμάτων.
Χαρακτηριστικό είναι, ότι το φαινόμενο είναι έντονο ακόμη και στις μικρές ηλικίες, καθώς ακόμη και παιδιά 15 ετών προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Οι επιστήμονες αποδίδουν το γεγονός, στην άγνοια των εφηβών για την σημασία της χρήσης του προφυλακτικού. 

Η αύξηση των μεταδιδομένων νοσημάτων στους νέους, αποδίδεται επίσης στην πολυγαμία, η οποία είναι πλέον αποδεκτή αλλά και στην ελευθεριότητα στο σεξ η οποία είναι μεγαλύτερη αναμέσα στους νέους σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από 30 χρόνια. 

Χαρακτηριστικά, ο κ.Κατσάμπας, είπε ότι όταν πρωτοεμφανίστηκε το AIDS, στην Ελλάδα υπήρχαν 400 περιστατικά σύφιλης ετησίως. Το 1992 ήταν ζήτημα αν καταγράφηκαν δύο με τρία καθώς όλοι έγιναν πιο προσεκτικοί λόγω του AIDS, αλλά δυστυχώς τώρα που το AIDS αντιμετωπίζεται, ο αριθμός των ατόμων με σύφιλη στην Ελλάδα έχει ανέβει στα 500 νέα περιστατικά το χρόνο. 

Εντύπωση παράλληλα προκαλεί και η αυξημένη ζήτηση της αισθητικής δερματολογίας στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι Έλληνες θέλουν να δείχνουν νεότεροι, ώστε να έχουν πιθανότητα ανεύρεσης εργασίας. 

«Δεν θα επιτρέψουμε νοσοκομείο να γίνει ινστιτούτο αισθητικής», τόνισε ο κ.Κατσάμπας, ο οποίος εξήγησε ότι η πίεση για παρεμβάσεις κυρίως στο πρόσωπο είναι μεγάλη, καθώς οι άνθρωποι εκτιμούν ότι η εμφάνιση στην περίοδο της κρίσης είναι ένα δυνατό όπλο, προκειμένου να κερδίσουν μια νέα δουλεία ή να μην χάσουν τη δουλειά που ήδη έχουν. 

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι στο νοσοκομείο μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να διορθώσουν ουλές, από σοβαρά δερματικά προβλήματα όπως η ακμή ή να χρησιμοποιήσουν άλλες μεθόδους όταν υφίστανται παραμορφώσεις στο πρόσωπό τους, λόγω ασθενειών. 

Στο πλαίσιο των 100 χρόνων λειτουργίας του Νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός», εντός του νοσοκομείου θα εγκαινιαστεί κι ένα πρωτοποριακό στο είδος του -στην Ευρώπη- «Μουσείο Προπλασμάτων», στο οποίο ο επισκέπτης θα μπορεί να έχει μια πλήρη εικόνα για τις σημαντικότερες παθήσεις στη δερματολογία αλλά και να ενημερωθεί για τη μεγάλη ιστορία του σημαντικού αυτού νοσοκομείο. 


Πηγή: health.in.gr