Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

Ένας στους πέντε πολίτες κάτω από τα όρια της φτώχειας



Όταν σε μια χώρα ένας στους πέντε πολίτες είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας σε καιρούς οικονομικής ανάκαμψης, πριν δηλαδή έρθουν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης, είναι σαφές ότι η χώρα αυτή παραλύει.
 

Όταν η χώρα ήδη βρίσκεται στη δίνη μια κολοσσιαίας οικονομικής κρίσης που ρίχνει και άλλο το βιοτικό επίπεδο του λαού, μπορεί να φανταστεί κάποιος πόσο αλλάζουν τα δεδομένα.

Για να γίνει κατανοητό, το 2007, όταν η Ελλάδα δεν περνούσε από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έδιναν το 21% των Ελλήνων κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ τα ανεπίσημα στοιχεία ανέβαζαν το ποσοστό στο 25% .

Από έρευνα στα εισοδήματα και τις συνθήκες διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών για το 2008 που έκανε η τότε Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και σημερινή Ελληνική Στατιστική Αρχή, με στοιχεία που συνελέγησαν το 2007, το ποσοστό των φτωχών έμεινε αμετάβλητο, παρά την οικονομική ανάπτυξη που γνώριζε τότε η χώρα.

Ένας στους πέντε Έλληνες, δηλαδή 2.186.869 άνθρωποι βίωναν εκείνη την περίοδο τη φτώχεια και συγκέντρωναν ετήσιο εισόδημα 6.480 ευρώ τον χρόνο. 

Μάλιστα, στοιχεία που αφορούν στο 2007 αναφέρουν ότι 450.000 παιδιά μέχρι 17 χρόνων ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας.

Στην Ελλάδα της τότε ανάπτυξης

Στην Ελλάδα της απόλυτης οικονομικής παρακμής και της ανέχειας, το φαινόμενο της φτώχειας λαμβάνει πλέον διαστάσεις τραγωδίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες. 

Σήμερα, το Ελληνικό Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, μέλος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες ένδειας και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου που συνεπάγεται ένα τέτοιο δεδομένο. 

Σύμφωνα με το Δίκτυο, οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε έσχατο σημείο και συμπληρώνονται πληθυσμιακά από τα χαμηλότερα στρώματα της μεσαίας τάξης, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση για τις οικογένειες και τα παιδιά τους. 

Όπως τονίζουν τα μέλη του Δικτύου, σήμερα είμαστε μάρτυρες ενός φαινομένου, όπου αντί το κράτος να παρέχει προστασία απέναντι στη φτώχεια, την ανεργία και την ασθένεια, οι πολίτες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ιδιαίτερα τα παιδιά και οι νέοι, που αποτελούν τα τραγικότερα θύματα αυτής της κατάστασης. 

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αύξηση του αριθμού εκείνων που αναζητούν τροφή στα κοινωνικά συσσίτια. Σύμφωνα με όλους τους φορείς διοργάνωσης τέτοιων συσσιτίων, το αποθαρρυντικό είναι ότι πλέον συμμετέχουν πολλοί νέοι και άνθρωποι που μέχρι πριν από λίγο καιρό απολάμβαναν τουλάχιστον τα απαραίτητα.




Πηγή: Zougla.gr