Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά ενοποίηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ από Κρήτη και Θεσσαλονίκη

«Όποιος βάζει στόχους και λέει μεγάλα λόγια θα φάει τα μούτρα του» λέει ο υπουργός Υγείας σε μια σχεδόν εφ’ όλης της ύλης ενημέρωση προς τους συντάκτες υγείας χθες Τρίτη. «Δυστυχώς, δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε πολλά πράγματα από όλα αυτά που θέλουμε γι’ αυτό πιεζόμαστε και ίσως μερικές φορές καθυστερούμε. Το υπουργείο Υγείας είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεται πολύ δουλειά».




Πιλοτική εφαρμογή ενοποίησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ
«Σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, επελέγησαν για την πιλοτική εφαρμογή της ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων σε σύνδεση με τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη, επειδή είναι περιφέρειες διοικητικά και υγειονομικά ομοιογενείς, έχουν δηλαδή όλα τα Ταμεία και τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας (ιατρεία, μονάδες ή πολυιατρεία). Εφαρμόζουμε το νόμο και δεν έχουμε περιθώρια να ακούσουμε άλλες προτάσεις για το πως θα γίνει η μεταφορά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ στο ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Από τη μεταφορά αυτή θα εξαρτηθεί η ύπαρξη της Πρωτοβάθμιας υγείας στη χώρα μας. Ξεκινήσαμε μόνο με δύο περιφέρειες γιατί δεν θέλαμε να ρισκάρουμε την μη επιτυχία του προγράμματος».
Μετά την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη τη χώρα μέχρι το καλοκαίρι του 2011. Με το νέο σύστημα οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν όποια μονάδα υγείας θέλουν είτε αυτή είναι του ΙΚΑ, είτε άλλου Ταμείου, ανεξάρτητα από ποιόν ασφαλιστικό φορέα ανήκουν.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει αποφασισθεί ποια θα είναι η εργασιακή σχέση των γιατρών του ΙΚΑ. Αυτό το θέμα όπως και λεπτομέρειες για την εφαρμογή του εγχειρήματος, θα συζητηθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός, δημιουργείτε Επιτροπή με επικεφαλής την γενική γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αθηνά Δρέττα και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνη Δημόπουλο, που θα συντονίσει την εφαρμογή της ενοποίησης των υπηρεσιών υγείας και οι εισηγήσεις της θα βοηθήσουν για την συνέχιση του προγράμματος στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες.
Συνεργασία των Βαλκανικών χωρών στον τομέα υγείας
Χθες ο υπουργός Υγείας έφυγε για να συναντηθεί με τον ομόλογο του στην Κύπρο κ. Χρήστο Πατσαλίδη, σε μια προσπάθεια συντονισμού με τις Βαλκανικές χώρες. (Ο υπουργός θα παραμείνει στην Κύπρο έως και τις 28 Οκτωβρίου και θα παρεβρεθεί στις εκδηλώσεις της Πάφου όπου θα είναι και ο κεντρικός ομιλητής). Σε δεύτερο χρόνο όπως μας είπε, θα συναντήσει τους ομολόγους του από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία και στη συνέχεια θα επικοινωνήσει με τον Ούγγρο ομόλογό του. Ευελπιστεί προς τα τέλη του 1ου 6μηνου του 2011 να μιλούν όλες οι Βαλκανικές χώρες, (Αλβανία, Σκόπια, Σερβία, Βουλγαρία, Κύπρος κ.α.) μεταξύ τους για τα θέματα της υγείας.
Η Διατροφή και Άθληση μπαίνουν στο προσκήνιο
Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος «ένα ακόμα σημαντικό σημείο που πρέπει να σταθούμε, είναι η επίσκεψη του υφυπουργού κ. Αηδόνη σε Αυστραλία και Ολλανδία, δύο χώρες που έχουν υπουργεία Διατροφής και Άθλησης, ώστε να έχει μια εικόνα του τρόπου που δουλεύουν τα εκεί υπουργεία. Προσωπικά θα συναντήσω τον Ολλανδό ομόλογο μας το Δεκέμβριο στα πλαίσια του συμβουλίου των υπουργών Υγείας».
Ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες για να δοθούν οι εφημερίες των γιατρών
«Σήμερα έτρεχα», όπως ανέφερε ο κ. Τιμοσίδης, «όλη μέρα για να είμαστε μέσα στα πλαίσια που δηλώσαμε, για να πάρουν οι γιατροί τις εφημερίες που τους χρωστούν. Χρειάστηκε να επικοινωνήσω ο ίδιος με 30 νοσοκομεία για να παρακινηθούν τα πράγματα και να μπουν οι υπογραφές ή ακόμα και να προωθηθούν έγγραφα όπου έπρεπε ώστε να μην καθυστερήσουν άλλο τα χρήματα αλλά και για να μην εκθέσω τον υπουργό αφού εγώ ο ίδιος υποσχέθηκα ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα δοθούν. Τελικά επειδή το Γενικό Λογιστήριο δεν μπορεί να έχει βαλερ πάνω από μια μέρα και πέφτει και η αργία στη μέση θα γίνουν οι πληρωμές την επόμενη Τρίτη».
Σύσκεψη με διοικητές νοσοκομείων όλης της χώρας
Την Παρασκευή 29/11 θα γίνει συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους διοικητές 41 νοσοκομείων της χώρας και την Κοινωνία της Πληροφορίας (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.). "Μέσα σ’ αυτούς είναι και κάποιοι που δεν πάνε καλά όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία» δήλωσε ο υπουργός. «Στην αρχή είχαμε επιλέξει 30 νοσοκομεία, αλλά τελικά βρέθηκαν ακόμα 11 που προς τιμής τους είναι έτοιμα και τα συμπεριλάβαμε στη συνάντηση».
Τα χρέη προς τους προμηθευτές
Σε ότι αφορά τα χρέη προς τους προμηθευτές, ο κ. Α. Λοβέρδος, ανακοίνωσε ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, επιβεβαιώθηκε ότι τα χρήματα υπάρχουν. «Δώσαμε ραντεβού για την άλλη Τετάρτη τα τρία υπουργεία (Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας) για να πάρουμε τις τελικές αποφάσεις. Το ποσό που σας έχω πει είναι ακριβές 1, 3 δις. ευρώ ώστε να πληρωθούν οι οφειλές μέχρι το Σεπτέμβριο του 2010. Από τον Ιανουάριο του 2011 οι προμηθευτές θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό του ΙΚΑ όπως επισήμανε ο υπουργός Α. Λοβέρδος, που προπληρώνει ένα μεγάλο ποσοστό και στην συνέχεια αποπληρώνουν το συμπληρωματικό. Έτσι δεν θα περιμένουμε πότε θα γίνονται οι εκκαθαρίσεις σε κάθε νοσοκομείο για να μην καθυστερούμε στις πληρωμές».
Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση
«Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι βαδίζει καλά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση» ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε, «3.000 γιατροί έχουν ήδη μπει άσχετα αν ξέρουν πως θα την λειτουργήσουν. Θα μάθουν σιγά – σιγά, το σημαντικό είναι ότι προσπαθούν».
Νέα Νομοθετική Διάταξη «σκούπα» μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου
Επίσης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Νοέμβριου θα συνταχθεί νομοθετική διάταξη που θα συμπεριλαμβάνει πολλά θέματα.
«Πρώτο από όλα το ριμπέιτ (την έκπτωση που ζητάνε ως ολιγοψώνιο τα νοσοκομεία και τα ταμεία) για τα φάρμακα και τα υλικά. Το ριμπέιτ του 2006 και 2007 σκάλωσαν στο συμβούλιο επικρατείας διότι δεν είχε υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών συνεπώς θα επανέλθουμε διορθώνοντας τα όποια λάθη. Το 2008 δεν είχε ρυθμιστεί όποτε έμεινε κενό. Το 2009 ρυθμίζεται το 2010 αφού γίνετε μέσα στο έτος η πληρωμή δεν έγκειται σε ρύθμιση».
«Δεύτερο ζήτημα θα είναι απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού όπως όμως ακριβώς την ορίσαμε. Μείωση του ποσοστού κέρδους του φαρμακείου από τη στιγμή που δεν θα καθυστερεί πλέον ο ΟΠΑΔ και θα πληρώνονται εγκαίρως μέσα σε ένα μήνα όπως αυτοί πληρώνουν τις φαρμακαποθήκες. Θα προσπαθήσει ο κύριος Τιμοσίδης να κάνει ένα ραντεβού με τους κυρίους Βαγιωνά και Λουράντο, ώστε να ενημερωθούν για τα θέματα που θα πάμε στην επιτροπή».
«Το επόμενο ζήτημα θα είναι το status καλής λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών. Η βεβαίωση καλής λειτουργίας από ένα χρόνο στα 3 έτη, καθώς και κάποιες επεκτάσεις κλινικών. Έχουμε ζητήσει από τους κλινικάρχες μέχρι αυτή την Παρασκευή 29/11 να στείλουν τις απόψεις τους, αν δεν το έχουν κάνει, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει τίποτα, θα το ανανεώσουμε ως τη Δευτέρα. Θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί τους για να μην ξεχαστούν».
«Παράλληλα έχουμε ζητήσει το υπουργείο να φέρει και όλα τα επί μέρους θέματα που μπορεί να έχει όπως το θέμα της Διατροφής και Άθλησης κ.α.»
Το νομοσχέδιο αυτό θα κατατεθεί στη Βουλή το 1ο δεκαήμερο του Δεκέμβριου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Μέσα Νοεμβρίου η τρόικα στο υπουργείο
«Γύρω στις 16-17 Νοεμβρίου», όπως είπε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, «αναμένεται η ομάδα των ειδικών της Τρόικα να εξετάσει όλα τα θέματα του υπουργείου Υγείας καθώς και του υπουργείου Εργασίας. Στην πρώτη τους επίσκεψη οι εκπρόσωποί της Τρόικα πήραν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία μίλησαν με όλους στο υπουργείο, και αυτή τη στιγμή ελέγχουν τα πάντα, νοσοκομεία κ.λπ. Ο συνεργάτης μου κύριος Χαραλαμπάκης είναι συνεχώς μαζί τους και τους βοηθά σε ότι χρειάζονται να δουν. Τους έχει κάνει καλή εντύπωση μέχρι στιγμής η σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Υγείας του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και καθώς και το γεγονός ότι οι αριθμοί πλέον των δύο υπουργείων συμπίπτουν και λένε ότι βλέπουν μια ομάδα που μπορεί να φέρει αποτελέσματα».
Καλλικράτης
Για το σημαντικό θέμα του Καλλικράτη και των νοσοκομείων το λόγο πήρε ο κύριος Τιμοσίδης ο οποίος δήλωσε ότι «προσπάθεια μας είναι να κάνουμε την όλη κατάσταση να λειτουργήσει καλά και σύντομα. Ο Καλλικράτης έτσι κι αλλιώς είτε ήταν το ΙΚΑ ξεχωριστά μόνο του είτε ήταν με τα νοσοκομεία, θα έπαιρνε ένα κομμάτι για να διαχειριστεί. Αυτό που λέει ο νόμος του Καλλικράτη είναι ότι ακόμα και τα νοσοκομεία σιγά – σιγά θα πάνε στη δική του δικαιοδοσία. Όταν λοιπόν εμείς εφαρμόζουμε ένα πλάνο στην ουσία ξεκινάμε να κάνουμε Πρωτοβάθμια Πολιτική Υγείας. Παίρνοντας όλες τις δομές υπηρεσιών υγείας των ταμείων, που αυτό κατά 70-80% ήταν πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών υγείας, θα το συνδυάσουμε με τα κέντρα υγείας του ΕΣΥ και θα δούμε που και τι θα δουλέψει καλύτερα. Θα γίνει συντονισμός και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών σε κάθε σημείο».

Πηγή: 
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ