Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Με δικά τους χρήματα πληρώνουν τις εξετάσεις χιλιάδες ασφαλισμένοι

Χιλιάδες ασθενείς αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους τα απαραίτητα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους, εξαιτίας των περικοπών των ασφαλιστικών Ταμείων, αλλά και της ανύπαρκτης κοστολόγησης σύγχρονων θεραπειών, για ασθένειες όπως καρκίνο, διαβήτη, νεοπλασματικές ασθένειες και αναπηρίες.

Σύμφωνα με τα “Νέα” (12/10), μη έχοντας ορίσει την τιμή του συνολικού σχεδιασμού της θεραπείας των καρκινοπαθών, τα Ταμεία καταβάλλουν το ποσό των 1.000 – 1.500 ευρώ για τον κύκλο των ακτινοθεραπειών, ενώ συνολικά το κόστος τους ανέρχεται στις 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και διευθυντή του Ακτινοθεραπευτικού - Ογκολογικού Τµήµατος του Νοσοκοµείου Αλεξάνδρα, Γιώργο Πισσάκα, η μόνη πράξη που έχει κοστολογηθεί και κατά συνέπεια πληρώνεται από τα Ταμεία είναι η ακτινοθεραπευτική συνεδρία. 

“Όλα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια της θεραπείας, όπως ο τρισδιάστατος σχεδιασµός, η εξοµοίωση, η κατασκευή εξατοµικευµένων blocks προστασίας, δεν έχουν ακόµη κοστολογηθεί”, σύμφωνα με τον ίδιο, που σημειώνει ωστόσο, ότι η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων για την αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελεί πλέον προτεραιότητα του υπουργείου.

Σύμφωνα με καταγγελία της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ατόµων µε Αναπηρία (ΕΣΑΜΕΑ), στο µισό έκοψε τις παροχές το Ταµείο Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) για την κάλυψη των “διαλειπόντων καθετηριασµών” (σύστηµα για την ουροσυλλογή και αντιµετώπιση ουρολοιµώξεων) των τετραπληγικών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αναγκάζονται να πληρώνουν οι ίδιοι περίπου 450 ευρώ τον µήνα. 

Περικοπές έκανε πρόσφατα και το ΙΚΑ στα µαξιλάρια κατάκλισης, που κοστίζουν 580 ευρώ, αλλά το Ταµείο καλύπτει δαπάνη 320 ευρώ, ενώ για μία σειρά εξειδικευμένων αιματολογικών εξετάσεων, οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν το λιγότερο 250 ευρώ τη φορά.

Λοβέρδος : “Από το 2011 θα πληρώνονται όλα σε πραγματικό χρόνο”

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης που είχε με τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) τη Δευτέρα (11/10), ο υπουργός υγείας δήλωσε πως “το 2010 θα έχει καλυφθεί το παρελθόν” και πως “όλα θα πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο καλές τιμές κι όχι το σημερινό κόστος κατά 40% επάνω”. “Πρώτη φορά φεύγουµε ευχαριστηµένοι ότι στηρίζεται η ελληνική φαρµακοβιοµηχανία που διατηρεί 10.000 θέσεις εργασίας και παράγει φάρµακα που εξάγονται σε 85 χώρες”, δήλωσε ο πρόεδρός της Θοδ. Κασιµάτης. 


Πηγή: www.cosmo.gr