Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

1990: Κατέψυξαν έμβρυο και 20 χρόνια μετά γεννήθηκε ένα υγιέστατο μωράκι

Η κρυοσυντήρηση πρόσφερε σε μια ελληνίδα μητέρα ένα αγοράκι μετά από 10 ανεπιτυχείς προσπάθειες

Πολλές γυναίκες θέλουν να αναβάλουν για μερικά χρόνια τη μητρότητα. Με την κρυοσυντήρηση εμβρύων μπορούν να προγραμματίσουν πότε θα κάνουν ένα παιδί. Η νέα εντυπωσιακή μέθοδος προσέφερε σε μια 42χρονη ελληνίδα ένα αγοράκι. Το έμβρυο καταψύχθηκε το 1990 και γονιμοποιήθηκε 20 χρόνια μετά.
 
Η μητέρα προσπάθησε 10 φορές να κάνει παιδί. Πέρυσι όμως της δόθηκε το έμβρυο και τον περασμένο Μάιο έφερε στη ζωή το μωράκι το οποίο προήλθε από μία ομάδα πέντε εμβρύων που είχαν καταψυχθεί πριν από 20 χρόνια, τα οποία είχε δωρίσει ένα ζευγάρι που δεν τα χρειαζόταν, αφού εκείνοι κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί με τεχνητή γονιμοποίηση.
 
Τα έμβρυα καταψύχθηκαν όταν ήταν μιας ημέρας και είχαν σχηματίσει ένα κύτταρο. Από την τήξη, έπειτα από 19 χρόνια και επτά μήνες, επιβίωσαν μόνο δύο.
 
Προτού εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας, διατηρήθηκαν για δύο ακόμη ημέρες στο εργαστήριο, προκειμένου να αναπτυχθούν. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα για πόσα χρόνια μπορεί να καταψυχθεί ένα έμβρυο. Θεωρητικά, δεν υπάρχει περιορισμός.
 
Οι γιατροί τώρα πιστεύουν ότι τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί είναι δυνατόν να επιβιώσουν για 40 χρόνια και από αυτά να γεννηθούν υγιέστατα μωρά.
 
 
Πηγή: www.newsit.gr