Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Τούρκος στρατηγός ομολογεί "προβοκάτσια" στη Κύπρο


Η πυρπόληση τεμένους στην Κύπρο ήταν μεταξύ των μέσων που χρησιμοποίησε η Τουρκία πριν από το 1974 με σκοπό την πρόκληση αναταραχής, όπως προκύπτει από δήλωση του Τούρκου απόστρατου στρατηγού που την εποχή εκείνη ήταν επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Ανορθόδοξου Πολέμου.

 
Πρόκειται για τον στρατηγό ε.α. Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, κεντρικό πρόσωπο στα τουρκικά ΜΜΕ αυτές τις ημέρες μετά τον ισχυρισμό που διατύπωσε ο Αχμέτ Οζάλ, γιος του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, ότι το 1988, πίσω από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε πρωθυπουργού Τουργκούτ Οζάλ, βρισκόταν ο Γιρμιμπέσογλου. Ο τελευταίος την περίοδο εκείνη ήταν γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.
 
Καθώς συνεχίζεται η συζήτηση γύρω από το θέμα, ο Γιρμιμπέσογλου μίλησε προχτές στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χαμπερτουρκ» και αναφερόμενος σε τακτικές διαμόρφωσης κλίματος αντίστασης και σύμφωνα με την τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Τ24», είπε τα εξής:
«Εάν θέλετε να προκαλέσετε αναταραχή στο λαό και να αντισταθεί αυτός σε κάτι, μπορείτε να το καταφέρετε αν δείξετε ότι ο εχθρός, η απέναντι πλευρά κάνει κάτι εναντίον των αξιών που σέβεται ο λαός. Υπάρχει ένας κανόνας στον ανορθόδοξο πόλεμο. Προκειμένου να αυξήσετε την αντιστασιακή δύναμη του λαού, προβαίνετε σε δολιοφθορές εναντίον ορισμένων αξιών, δημιουργώντας την εντύπωση ότι το έκανε ο εχθρός. Για παράδειγμα πυρπολείτε ένα τζαμί. Στην Κύπρο έχουμε πυρπολήσει τζαμί εμείς».
 
Ακολούθησε η ερώτηση του δημοσιογράφου «κάψατε πράγματι τζαμί;», για να πει ο Γιρμιμπέσογλου «λόγου χάρη», διαπιστώνοντας ότι του ξέφυγε, ήταν όµως αργά. 
 
Ο Γιρμιμπέσογλου είχε ακουστεί και στην υπόθεση των επεισοδίων που είχαν προκληθεί τη νύχτα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955 σε βάρος της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Ο δημοσιογράφος Φατίχ Γκιουλάπογλου, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1991 στην Τουρκία, είχε δημοσιεύσει συνέντευξη που είχε πάρει από τον Γιρμιμπέσογλου. Στη συνέντευξη ο στρατηγός χαρακτήριζε «έργο της διεύθυνσης ανορθόδοξου πολέμου» τα επεισόδια. 
 
Ο Γιρμιμπέσογλου από τη σύσταση της εν λόγω διεύθυνσης τη δεκαετία του '50 είχε αναλάβει καθήκοντα σε αυτήν. Το 1971 ανέλαβε υποδιοικητής και αργότερα διοικητής. Κατείχε τη θέση αυτή κατά την εισβολή του 1974. Πρόκειται για τη διεύθυνση που έχει χαρακτηριστεί στην Τουρκία «τουρκική εκδοχή» της ιταλικής «γκλάντιο». Εδώ και δεκαετίες είναι το βασικό σημείο αναφοράς στη συζήτηση για το «βαθύ κράτος» στην Τουρκία. 
Σημειώνεται ότι στις 30 Δεκεμβρίου 2009 ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Σαμπάχ», Γιαβούζ Ντονάτ, είχε γράψει τα εξής: «Ο πρώην διοικητής του τουρκικού ΓΕΣ στρατηγός Νουρετίν Ερσίν, συνήθιζε να λέει ότι αν δεν υπήρχε η διεύθυνση ανορθόδοξου πολέμου δεν θα σημειώναμε επιτυχία στην Κύπρο. Ο ηγέτης της διεύθυνσης που οργάνωσε την αντίσταση στην Κύπρο είναι ο Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου».


Πηγή: www.theinsider.gr