Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Ένας δικός μας…καταψύχει ασθενείς

Με σενάριο από επεισόδιο του Dr. House μοιάζει η πρακτική που χρησιμοποιεί ελληνικής καταγωγής χειρουργός, κατά την οποία υπερβολική ψύξη σταματά την καρδιά του ασθενούς για αρκετό χρόνο ώστε να διεξάγουν την εγχείρηση και να τον ξαναφέρουν στη ζωή.

«Το σώμα βρίσκεται σε αναστολή κινητικότητας, χωρίς παλμό, πίεση αίματος και σημάδια εγκεφαλικής δραστηριότητας», εξηγεί ο Dr. John Elefteriades  στο νοσοκομείο New Haven του Πανεπιστημίου του Yale όπου πραγματοποίησε αυτή τη σωτήρια αλλά επικίνδυνη τεχνική.

Οι ασθενείς υπόκεινται σε υποθερμία. Το σώμα τους ψύχεται από την φυσιολογική θερμοκρασία των 37C στους 18C. Ο ασθενής πλέον δεν διαφέρει από κάποιον ο οποίος έχει πεθάνει.

«Δεν υπάρχει χώρος για λάθος ή αποτυχία –αυτό θα ήταν καταστροφικό», δηλώνει ο δόκτωρ Elefteriades.

Με αυτή την τεχνική το κρύο επιβραδύνει τις λειτουργίες του σώματος, ανοίγοντας ένα παράθυρο στην εγχείρηση πριν από οποιαδήποτε εγκεφαλική βλάβη.

Μόλις η επέμβαση ολοκληρωθεί,, ο ασθενής ζεσταίνεται και η καρδιά του επανεκκινείται με απινιδωτή.

 «Είναι η πιο συναρπαστική τεχνική που έχω εξασκήσει ποτέ στην ιατρική και κάθε φορά μου φαίνεται σαν θαύμα που πετυχαίνει», συνεχίζει ο Dr.Elefteriades.
Για καρδιαχειρούργους όπως ο ίδιος η επέμβαση σε μία καρδιά που λειτουργεί παρουσιάζει προφανείς προκλήσεις. Κάποιες επεμβάσεις είναι δύσκολες αν όχι ακατόρθωτες, αν η καρδιά δεν απομονωθεί και σταματήσει
Οι χειρουργοί μπορούν να αποφύγουν μια ανακοπή καρδιάς σταματώντας τη καρδιά αλλά σε συνήθεις συνθήκες βασίζονται σε μηχανήματα μπαϊπάς για να αντικαταστήσουν την λειτουργία της κατά τη διάρκεια της εγχείρησης. Αυτή η τεχνική είναι τόσο συνηθισμένη που πλέον θεωρείται ρουτίνα. Αλλά για κάποιες περιπτώσεις αυτή δεν είναι κατάλληλη και η επιβεβλημένη υποθερμία αποδεικνύεται τώρα μια δυναμική εναλλακτική.

Η πρακτική της υπερβολικής ψύξης είναι συναρπαστική, καθώς μία…στιγμή θανάτου αρκεί για να θεραπεύσει τον ασθενή. Με το να τίθεται όλο το σώμα σε μια αργή κίνηση του μεταβολισμού αγοράζεται πολύτιμος για τον ασθενή χρόνος.

Ωστόσο βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού καθώς η τόσο υπερβολική ψύξη μπορεί εξίσου να σκοτώσει και να σώσει τον ασθενή και έτσι αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να διαπραγματευθούν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συγκεκριμένη πρακτική να μην προτιμάται σε μεγάλο βαθμό μέχρι πρόσφατα, που η δυνατότητα για υλοποίηση τέτοιων μεθόδων είναι πια ξεκάθαρη.


Πηγή:  www.protothema.gr