Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Νέο σύστημα ανίχνευσης τερηδόνας


Η σύγχρονη συντηρητική οδοντιατρική απαιτεί πρώιμη διάγνωση της οδοντικής νόσου. Ο σημερινός οδοντίατρος πρέπει να αγωνιστεί για να σταματήσει την πρόοδο των τερηδονικών βλαβών και να χρησιμοποιήσει όλες τις διαγνωστικές τεχνικές που έχει στη διάθεση του, για να αξιολογήσει την οδοντική κατάσταση του ασθενούς.
Τη λύση έδωσε το νέο διαγνωστικό laser, το οποίο συμβάλει σημαντικά στη προσπάθεια του οδοντιάτρου να διατηρήσει τα δόντια των ασθενών του όσο το δυνατό περισσότερο.

Οι ασθενείς μπορούν πια με τη βοήθεια του συγκεκριμένου laser, με ασφάλεια, χωρίς πόνο, να νιώθουν σιγουριά ότι αυτές οι καφέ γραμμές που βρίσκονται κυρίως στις μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών, είναι, ή όχι τερηδονισμένες, ή ακόμη και να γνωρίζουν και σε ποιό βάθος βρίσκεται η τερηδόνα, πριν γίνει η οποιαδήποτε επέμβαση από το γιατρό.

Ποιό είναι το επιστημονικό υπόβαθρο του διαγνωστικού laser;

Μία δίοδος laser παρέχει παλμικό φως, το οποίο κατευθύνεται προς το δόντι. Όταν το φως συναντήσει τερηδόνα, ακούγεται ένα ηχητικό σήμα και ακολούθως δίνονται κάποιες τιμές οι οποίες αξιολογούνται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα στην μονάδα του laser.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα διάγνωσης της τερηδόνας με το διαγνωστικό laser;

Απλές καφέ γραμμές ή κηλίδες στη μασητική επιφάνεια των δοντιών ελέγχονται με απόλυτη ασφάλεια για το αν πρόκειται για τερηδόνα ή απλά χρωστικές.

*Ακόμη και οι πιο μικροσκοπικές αλλοιώσεις ανιχνεύονται σε πολύ πρώιμο στάδιο.
*Διορθώνουμε τοπικά το πρόβλημα κάνοντας πολύ μικρές αποκαταστάσεις.
*Σωστή πρόληψη και αυξημένη ποιότητα εργασίας, λόγω της υψηλής ακρίβειας της μεθόδου, και παράλληλα αυξημένη εμπιστοσύνη του ασθενούς.
Είναι η διάγνωση με το συγκεκριμένο laser ασφαλής σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους;

Το διαγνωστικό laser προσφέρει τον μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας. Σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Dr. Lussi του πανεπιστημίου της Βέρνης, οι πιθανότητες ανίχνευσης τερηδονισμένων δοντιών χωρίς καμία ορατή με γυμνό οφθαλμό τερηδόνα στη μασητική επιφάνεια του δοντιού, αγγίζουν το 90% με το διαγνωστικό laser σε σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους, όπως είναι η ακτινογραφία (67%), η εξέταση με εργαλείο (58%), και η εξέταση με μικροσκόπιο (56%).

Το νέο αυτό laser μας παρέχει ακριβή διάγνωση χωρίς την χρήση ακτινοβολίας μέσω των ακτινογραφιών καθώς και την δυνατότητα να γνωρίζουμε σε ποιό στάδιο βρίσκεται η τερηδόνα, εφόσον υπάρχει.


Ποιά είναι η αντιμετώπιση της τερηδόνας;

Μετά την έγκαιρη διάγνωση σκοπό έχει η αντιμετώπιση της τερηδόνας που γίνεται με έναν διαφορετικό τύπο laser, το Er Yag.

Ο ενδιαφερόμενος δεν είναι πια αναγκασμένος να υποστεί τον τροχό και την ένεση, αφού με το συγκεκριμένο laser ελαχιστοποιείται η χρήση τους μόνο στη αφαίρεση αμαλγάματος. Έτσι τροχίζουμε πια με χειρουργική ακρίβεια, κόβοντας μόνο παθολογική οδοντική ουσία, δεν υπάρχει τριβή, κραδασμοί, θόρυβος και θερμότητα κατά την παρασκευή, και ως εκ τούτου καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος. Η κοιλότητα που αφήνει το laser είναι πλήρως αποστειρωμένη και δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος. Η αποκατάσταση γίνεται είτε με συνθετική ρητίνη, είτε με πορσελάνη.

Τα δύο αυτά laser υπόσχονται αφενός έγκαιρη διάγνωση ενάντια στον αόρατο και ύπουλο εχθρό που ονομάζεται τερηδόνα και αφετέρου έγκαιρη αντιμετώπιση.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Παναγιώτης Πετρ. Καρποδίνης
Χειρουργός Οδοντίατρος
Επιστημονικός Διευθυντής της SMILE DESIGN ΕΠΕ – Αισθητική Οδοντιατρική
Μέλος του οδοντιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Μέλος της ESOLA (Πανευρωπαϊκή Οδοντιατρική Ομοσπονδία Χρηστών Laser)