Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Κομπογιαννίτες οδοντίατροι παίζουν με την υγεία των ασθενών...


Θα νοιώθατε ασφαλής αν γνωρίζατε ότι ο οδοντίατρος, ο οποίος αναλαμβάνει την θεραπεία των δοντιών σας είναι κομπογιαννίτης; Θα σπεύδατε σε κάποιον οδοντίατρο, έχοντας έστω την παραμικρή υπόνεια ότι τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι αμφιβόλου ποιότητας και οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στο κατα τ’ άλλα ιατρείο του, είναι πέρα για πέρα ανύπαρκτες; Η προφανής απάντηση είναι, φυσικά όχι.

Το ελκυστικό πακέτο

Οι καταγγελίες είναι πολλές τονίζει ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, Ηρόδοτος Ηροδότου. Εξάλλου το πακέτο είναι αρκετά δελεαστικό. Χαμηλές τιμές, γρήγορη θεραπεία σε συνδιασμό με ταξίδι αναψυχής είναι το τρίπτυχο που συμβάλλει στο εύκολο «ψάρεμα» των θυμάτων.

-
«Ψαρεύοντας» πελατεία

Η προσέλκυση της πελατείας απ΄ότι φαίνεται είναι μια πολύ καλά μελετημένη υπόθεση, με καλά οργανωμένο σχέδιο δράσης:

- Πρώτο στάδιο αποτελεί η σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ των «ιατρών» και συγκεκριμένων ταξιδιωτικών γραφείων της Κύπρου. Έτσι τα γραφεία προσφέρουν δελεαστικές προσφορές, αναλαμβάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να πείσουν τους ασθενείς να πάρουν την μεγάλη απόφαση

-Δεύτερο στάδιο, η κάθοδος των κατα τ΄άλλα επιστημόνων στην Κύπρο. Εδώ, πραγματοποιούν τις προκαταρκτικές εξετάσεις στους υποψήφιους πελάτες, πείθοντας τους για το βέβαιο αποτέλεσμα. Όσο για τους χώρους, στους οποίους γίνεται η πρώτη εξέταση; Σπίτια και κομμωτήρια!!! Και το χειρότερο; Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, υπάρχουν στοιχεία,τα οποία καταδεικνύουν ότι οι «επισκέπτες επιστήμονες», πολλές φορές δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την οδοντιατρική.

-

Οι κίνδυνοι

Με την επιστροφή στην Κύπρο, γίνεται και η αποκάλυψη της απάτης. Οι κακοτεχνίες στο στόμα των ανυποψίαστων ασθενών, δεν αργούν να φανούν, καθώς οι μολύνσεις, η αυτόματη αφαίρεση των εμφυτευμάτων και ο πόνος τους οδηγούν στους εδώ οδοντιάτρους. Η κακή προσθετική θεραπεία (στεφάνες, γέφυρες, οδοντοστοιχίες κτλ) είναι ίσως η λιγότερη δυνατή ζημιά, καθώς σύμφωνα με τον κύριο Ηροδότου, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν διαπιστωθεί μέχρι και περιστατικά ηπατίτιδας, λόγω των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής.

Όπως μας εξήγησε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, το όλο «πακετάκι» είναι λάθος εξ αρχής. «δεν είναι δυνατόν», τόνισε «μια θεραπεία που υπό κανονικές συνθήκες χρειάζεται χρόνο προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα το στόμα, να γίνεται μέσα σε μόλις δύο ή τρεις μέρες».

Η ενδεδειγμένη θεραπεία απαιτεί σχέδιο με διάφορα στάδια, τα οποία θα προχωρούν με βάση την κατάσταση του ασθενή. «Δεν μπορείς μέσα σε δύο ημέρες να βάλεις πολλά δόντια και να τελειώσει εκεί η θεραπεία», τόνισε ο κ. Ηροδότου, επισημαίνωντας μάλιστα ότι με το πρώτο check up του στόματος μπορεί να διαπιστωθούν και άλλες, σοβαρές παθήσεις, πχ καρκίνος. «Δεν νομίζω ότι ο ξένος γιατρός θα καθήσει να ασχοληθεί με αυτό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οδοντιάτρων, θέλοντας να υπογραμμίσει το μέγεθος του κινδύνου.

-
Οι τιμές

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι θεραπείες στις γειτονικές χώρες είναι πολύ φθηνότερες σε σύγκριση με την Κύπρο, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι τιμές στον τόπο μας συνάδουν με την υπόλοιπη Ευρώπη, και έχουν άμεση σχέση με τον έλεγχο και την χρήση ενδεδειγμένων υλικών αλλά και με την χρονοβόρα θεραπεία. «Σίγουρα, δεν είμαστε πιο φθηνοί από αυτές τις χώρες και θα ήταν παράδοξο να ήμασταν. Είμαστε μια Ευρωπαϊκή χώρα με απαιτήσεις και αυτό αντανακλάται και στις τιμές», σχολίασε.

-

Η ενημέρωση

Την ίδια στιγμή, τα χέρια των αρχών, είναι δεμένα, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα δράσης τους στις γειτονικές χώρες. Το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος, είναι να ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που διατρέχουν από τους κομπογιαννίτες των γειτονικών χωρών. Και δυστυχώς η ενημέρωση είναι κάτι λιγότερο από ελλιπής.

-

Iνστιτούτα λεύκανσης

Οδοντιατρικός κίνδυνος όμως παραμονεύει και στην Κύπρο. Τα ινστιτούτα λεύκανσης που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο καιρό στον τόπο μας, αποτελούν το «νέο φρούτο» που απειλεί την ασφάλεια των δοντιών. Όπως μας εξήσε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου, στα εν λόγω ινστιτούτα, η λεύκανση γίνεται από μη καταρτισμένα άτομα.

Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, την διενέργεια θεραπείας λεύκανσης, σε ασθενείς, η κατάσταση των δοντιών των οποίων το απαγορεύει.

«Ο οδοντίατρος είναι αυτός που θα δει αν το στόμα ενδείκνυται για λεύκανση. Αν υπάρχουν κατάγματα, τερηδόνα, ουλίτιδα, παλιά σφραγίσματα κτλ, τότε η λεύκανση πρέπει να αποφευχθεί για το καλό του ασθενή», τόνισε ο κ. Ηροδότου.


Πηγή: www.sigmalive.com