Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Οδοντιατρική της Κρίσης ...


Ένα σχόλιο για τους πιθανούς κινδύνους που διατρέχει σήμερα η ζήτηση στοματικής υγείας.Λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πιθανό η ιδιωτική ζήτηση υπηρεσιών στοματικής υγείας να επικεντρωθεί κυρίως στις εξής κατευθύνσεις:

1) Στην εξυπηρέτηση του επείγοντος μικρού ή μεγάλου στοματολογικού προβλήματος.


2) Στην αποκατάσταση μικρών χειρουργικών και οδοντικών θεραπευτικών προβλημάτων.

3) Στην μικρότερης έκτασης και πιο οικονομικών σχεδίων στοματική προσθετική αποκατάσταση.


4) Στην ελάττωση/αναβολή των συνήθων τακτικών προληπτικών και θεραπευτικών επισκέψεων ελέγχου.


5) Στην ελάττωση/αναβολή συνολικότερων σχεδίων είτε συμβατικής αισθητικής και προσθετικής αποκατάστασης είτε πιο σύνθετων και δαπανηρών λύσεων με εμφυτεύματα.


6) Στην ελάττωση/αναβολή αντιμετώπισης σύνθετων ορθοδοντικών και ορθογναθικών προβλημάτων.
Είναι όμως επόμενο, η οποιαδήποτε αναβολή /παραμέληση των αναγκαίων πράξεων στοματικής πρόληψης και θεραπείας να οδηγήσουν στη διόγκωση των βλαβών και την αύξηση της μελλοντικής οικονομικής δαπάνης.

Επιπλέον το άγχος και το στρες που χαρακτηρίζουν αυτήν την περίοδο κοινωνικής πίεσης συνδέονται με προβλήματα των κροταφογναθικών αρθρώσεων αλλά και με πρόσθετες οδοντικές καταστροφές λόγω του αναπτυσσόμενου βρυγμού (σφίξιμο,τρίξιμο δοντιών).


Πέρα, λοιπόν, από την διαγραφόμενη αναπόφευκτη ελάττωση του εισοδήματος των γιατρών, κρίσιμο νομίζω, προβάλλει και το ζήτημα μιας ενδεχόμενα ελλειμματικής παρεχόμενης στοματικής υγείας που στην χώρα μας εξυπηρετείται κυρίως ιδιωτικά.
Και βέβαια η λύση δεν είναι η αναζήτηση των ασθενών για φτηνότερες και αμφιβόλου ποιότητας στοματολογικές υπηρεσίες σε γειτονικές βαλκανικές χώρες. Και ούτε, οπωσδήποτε, λύση είναι η αμυντική και μοιρολατρική στάση.

Η κρίση μπορεί να είναι και μια ευκαιρία για αύξηση της ανταγωνιστικότητας με αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και ελάττωση των τιμών με σκοπό την συγκράτηση της πελατείας, τη διατήρηση των υπηρεσιών και την προσέλκυση νέων ασθενών.
Και βέβαια σε αυτήν την προσπάθεια ανασυγκρότησης μέσα από την κρίση θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι, γιατροί, τεχνίτες και προμηθευτές, με κοινό σκοπό την εδραίωση της στοματικής υγείας του ασθενή σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Εννοείται χωρίς αυταπάτες τύπου ΕΣΠΑ...

Δ.Τρικεριώτης





Πηγή: gnathion.blogspot.com